Ministrul german de Externe a solicitat Belarusului "să respecte libertatea de expresie şi a presei", pe fondul arestărilor câtorva jurnalişti independenţi din ţară, inclusiv un corespondent pentru radiodifuzorul german Deutsche Welle, notează politico.eu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Guvernul federal urmăreşte foarte atent evoluţiile din teren", a declarat Biroul oficialului german, ca urmare a reţinerii, miercuri, a reporterului DW Paulyuk Bykowski.

Bykowski, un cetăţean din Belarus, a fost arestat după o percheziţie de două ore în locuinţa sa, potrivit unui raport al Deutsche Welle, care a cerut eliberarea sa imediată. 

În urma percheziţiei, autorităţile au confiscat calculatoarele, telefoanele şi cardurile bancare. 

Reţinerea sa a urmat unei discuţii la postul de radio, în care Bykowski a discutat despre controalele făcute marţi de autorităţi în două redacţii independente belaruse - site-ul Tut.by şi agenţia BelaPAN. 

Controalele s-au încheiat cu reţinerea mai multor jurnalişti din ambele redacţii, inclusiv a redactorului-şef al Tut.by, aceştia fiind acuzaţi că au accesat şi folosit ilegal informaţii online furnizate de agenţia de stat BelTA. 

Cei acuzaţi riscă o pedeapsă cu închisoare de până la doi ani, potrivit organizaţiei Reporters Without Borders.

Irina Levshina, redactor-şef al BelPAN, a fost arestată joi în legătură cu investigaţia, potrivit informaţiilor din presă care citau autorităţile din Belarus.  

Consiliul Europei condamnă arestările, afirmând într-un comunicat: "Libertatea presei este unul dintre cele mai importante drepturi umane într-o societate democratică. Ar trebui respectată oriunde în Europa". 

Reporteri fără frontieră (Reporters Without Borders) - care a plasat în 2018 Belarus pe locul 155 între ţările privind libertatea presei - şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la percheziţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.