Cea de-a 15-a ediţie a Concursului Internaţional ”George Enescu” a debutat, sâmbătă seară, la Ateneul Român, cu o gală la care au participat sute de persoane. Sala Mare a fost arhiplină, iar concertul de deschidere a putut fi urmărit şi în faţa Ateneului, pe un ecran amplasat pe esplanadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 25 de ani de la relansarea concursului, care nu mai fusese organizat timp de două decenii, pe scena Ateneului au urcat Filarmonica ”George Enescu” şi soliştii Anna Tifu (vioară), Mihai Ritivoiu (pian) şi Valentin Răduţiu (violoncel), dirijaţi de maestrul Horia Andreescu. Muzicienii şi interpretarea lor au fost aplaudaţi la scenă deschisă, atât în Sala Mare, cât şi în faţa Ateneului.

În deschiderea galei, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a înmânat diploma Patronajului Preşedinţiei României Concursului ”George Enescu”, ”pentru excelenţa artistică ce marchează şi această ediţie a Concursului Internaţional, aşa cum a marcat ediţiile anterioare ale festivalului şi concursului”.

”Prin strădania organizatorilor, prin conducerea artistică a acestui concurs şi a festivalului, Bucureştiul este încă o dată, şi din ce în ce mai sus, pe harta acelor locuri care sunt promotoare ale excelenţei culturale. Făcând aceasta, suntem demni de moştenirea şi geniul enescian”, a spus Sergiu Nistor la înmânarea însemnului Înaltului Patronaj al Preşedinţiei României. 

Lucian Vărşăndan, secretar de stat din Ministerul Culturii, a transmis mesajul ministrului Corina Şuteu: ”Concursul Internaţional «George Enescu» aşază România între spaţii culturale reprezentative din lume. Transmite o energie deosebită şi ne revelează şansele viitorului prin artă. prin acest concurs, prin muzică, Bucureştiul devine parte din scena competiţiilor internaţionale. Tot prin muzică, România poate fi şi un punct de plecare în geografia unor cariere artistice de excepţie”.

Muzica lui George Enescu este fundamentul şi motorul acestui eveniment cultural major, a mai transmis Corina Şuteu. ”Sunetele muzicii lui Enescu ne coboară acolo unde se formează emoţiile muzicale. Muzica lui Enescu vorbeşte, deci, despre originile sufletului”.

Zubin Mehta, preşedinte de onoare al Festivalului şi Concursului Internaţional ”George Enescu”, a transmis un mesaj video juriului competiţiei, făcând apel la înţelegere faţă de munca artiştilor şi a amintit de orele pe care muzicienii le petrec repetând, muncind.

Tot printr-un mesaj video, directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional ”George Enescu”, Vladimir Jurowski, le-a amintit artiştilor că fac muzică din alte motive decât premiile - ”mai importantă este dragostea pe care o avem faţă de muzică”.

Un număr de 196 de artişti vor concura la cele patru secţiuni, dintre care 56, la Vioară, 53, la Violoncel, 53, la Pian, şi 34, la Compoziţie.

Cu excepţia finalei de pian, toate celelalte evenimente vor fi proiectate pe ecranul amplasat pe esplanada Ateneului Român. În ultima seară a concursului, publicul care nu poate fi prezent în sala de concerte este invitatul unui eveniment special - visele transmise de prietenii concursului şi festivalului prin intermediul site-ului festivalenescu.ro vor fi proiectate în faţa Ateneului.

Concursul Internaţional ”George Enescu” se va încheia pe 25 septembrie, cu finala secţiunii Pian. În cadrul evenimentului vor avea loc numeroase recitaluri susţinute, între alţii, de violonistul Florin Croitoru (pe 16 septembrie), violonistul Ştefan Tarara (pe 18 septembrie) şi pianistul spaniol Josu De Solaun (pe 24 septembrie).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.