Concursul Internaţional ”George Enescu” începe sâmbătă, cu un concert de gală, programat la ora 19.00, care se va desfăşura cu casa închisă, dar va fi transmis în direct pe TVR 2, online, cât şi pe un ecran amplasat în faţa Ateneului Român. Despre concurs, dirijorul Zubin Mehta, preşedinte de onoare al evenimentului, spune că reprezintă un mare angajament pentru orice concurent, în timp ce directorul artistic, Vladimir Jurowski, este de părere că doar participarea în competiţie reprezintă recunoaşterea talentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sub bagheta lui Horia Andreescu şi cu participarea Filarmonicii ”George Enescu”, soliştii Anna Tifu (laureata secţiunii Vioară, 2007), Mihai Ritivoiu (laureat Pian, 2011) şi Valentin Răduţiu (laureat Violoncel, 2014) vor interpreta Beethoven – Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel în Do Major op. 56, Sebastian Androne – ”Tektonum”, lucrare recompensată cu premiul I al secţiunii Compoziţie, la Concursul Internaţional ”George Enescu”, ediţia 2014, şi Respighi – Poemul Simfonic ”Pini di Roma”.

”Doresc să felicit Festivalul «Enescu», fiind în prezent unul dintre festivalurile de top din lume şi sunt foarte fericit să fiu asociat cu voi toţi. Concursul «Enescu» este un mare angajament pentru orice concurent ce se înscrie. Sunt foarte bucuros să transmit acest mesaj către voi toţi, în special publicului român pe care îl consider unul dintre cele mai bune din lume”, a spus dirijorul Zubin Mehta, preşedinte de onoare al Festivalului şi Concursului Internaţional ”George Enescu”, transmit organizatorii. 

Competiţia va începe duminică, de la ora 09.00, în Sala ”George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, cu etapa I secţiunea Violoncel.

Pe 10 septembrie, în acelaşi spaţiu, de la ora 09.00, va începe etapa I a secţiunii Vioară, iar pe 16 septembrie, etapa I a secţiunii Pian. 

Finala cu orchestră a secţiunii Violoncel, cu participarea Filarmonicii ”George Enescu”, dirijată de Alex Bloch, va avea loc pe 13 septembrie, în Sala Mare a Ateneului Român. Tot aici, dar pe 19 septembrie, va avea loc finala cu orchestră a secţiunii Vioară, sub bagheta lui Christoph Poppen.

Cea de-a treia finală, pentru secţiunea Pian, va fi dirijată de John Axelrod şi va avea loc pe 25 septembrie, în Sala Mare a Ateneului Român.

Preşedintele juriului Concursului Internaţional ”George Enescu” 2016 este Natalia Gutman, una dintre cele mai apreciate artiste ale lumii, supranumită ”Regina Violoncelului”.

”Participarea în această competiţie reprezintă deja o mare onoare şi recunoaştere a talentului vostru”, este mesajul transmis concurenţilor de directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional ”George Enescu”, Vladimir Jurowski.

Cu excepţia finalei de pian, toate celelalte evenimente vor fi proiectate pe un ecran amplasat pe Ateneul Român. În ultima seară a concursului, publicul care nu poate fi prezent în sala de concerte este invitatul unui eveniment special, care va avea loc la Ateneul Român.

Un număr de 196 de artişti vor concura la cele patru secţiuni, dintre care 56, la Vioară, 53, la Violoncel, 53, la Pian, şi 34, la Compoziţie.

Valoarea totală a premiilor pentru cele patru secţiuni este de 115.000 de euro (15.000 de euro, 10.000 de euro, 5.000 de euro, locurile I, II şi III, pentru fiecare secţiune). În ceea ce priveşte compoziţia, premiul pentru secţiunea de muzică simfonică este de 10.000 de euro, iar cel pentru secţiunea muzică de cameră este de 7.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.