Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat cu 10.000 de lei postul Naşul TV pentru ediţia din 16.05.2020 a emisiunii "Naşul Special" şi cu 5.000 de lei postul Realitatea Plus pentru ediţia din 25.05.2020 a emisiunii "100% Tu decizi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Staţiile au încălcat mai multe prevederi ale Codului audiovizualului, în special Art. 64 - (1) care prevede că "furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

Prima TV a primit somaţie publică pentru că filmul artistic "Lanţul crimelor" a fost difuzat în data de 25.05.2020 cu încălcarea dispoziţiilor art. 24, raportate la cele ale art. 19 alin. (2) lit. a), b) şi c) din Codul audiovizualului. 

Potrivit articolului 19, "criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului; b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor; c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţă, tipul de plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a genera frică ori angoasă". 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.