Intitulată "McJesus", sculptura artistului finlandez Jani Leinonen, care a fost expusă la Muzeul de Artă din Haifa (nordul Israelului), însoţită de o figurină reprezentându-l pe Iisus în forma unei păpuşi Ken crucificat şi surâzător, va fi retrasă din expoziţie, a anunţat primăria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membrii comunităţii creştine din Israel au solicitat retragerea operelor. 

Acestea fac parte din "Sacred Goods", o expoziţie despre consumerism, inaugurată în august 2018 în acest oraş de coastă. Imaginile au circulat pe reţelele de socializare săptămâna trecută, stârnind furia membrilor comunităţii creştine locale. 

Primarul din Haifa, Einat Kalisch Rotem, a indicat pe Facebook că opera intitulată "McJesus" va fi retrasă "cât mai curând posibil" de către muzeul de artă. 

Vineri, 11 ianuarie, în timpul unei adunări în faţa muzeului, trei poliţişti au fost răniţi şi, în ultimele zile, clădirea a fost ţinta a două atacuri cu cocktailuri Molotov. 

După mai multe întâlniri cu reprezentanţii comunităţii creştine, Muzeul a decis să instaleze panouri la intrarea în expoziţie, semnalând "conţinut ofensator", a precizat, luni, un purtător de cuvânt al muzeului. Dar responsabilii creştini au cerut în justiţie să fie retrasă opera. 

Expoziţia pune la îndoială religia şi credinţa în contextul culturii consumerismului, a explicat purtătorul de cuvânt, într-o declaraţie trimisă AFP. "McJesus", creată de un artist creştin, a fost expusă "în numeroase muzee europene", potrivit comunicatului. 

Artistul Jani Leinonen este cunoscut pentru operele polemice care denunţă practicile multinaţionalelor. 

"Nu suntem în Europa, suntem în Israel", a amintit Wadie Abou Nassar, purtător de cuvânt al unui grupul creştin, judecând o astfel de imagine drept o blasfemie. 

Potrivit acestuia, în jur de 140.000 de creştini trăiesc în Israel. "În Israel, astfel de expoziţii contra musulmanilor şi evreilor ar fi tabu, dar împotriva creştinilor ele sunt autorizate", a criticat el. 

Campania l-a surprins pe artist, care a cerut în septembrie ca muzeul să retragă opera în semn de "protest faţă de încălcarea drepturilor omului comise în Israel". "Israelul se foloseşte de astfel de expoziţii de artă ca o formă de propagandă pentru a îşi justifica regimul de ocupaţie, de colonizare, de apartheid contra populaţiei palestiniene", a scris el într-un comunciat pentru AFP. 

"McJesus" a fost împrumutat de muzeu de la o galerie de artă finlandeză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.