Autorităţile din Cipru au semnalat activitate ilicită a companiei Enigma Recoveries în apele bazinului Levantin. O colecţie de 588 de obiecte găsite pe o navă otomană de la 1630 este în centrul discordiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Societatea este bine cunoscută în Cipru şi în alte ţări, precum şi de organizaţiile internaţionale, între care Unesco, pentru activităţile sale de excavare submarină ilicite iar intenţia lor de a vinde obiecte este evidentă în documentele depuse la Comisia pentru valori mobiliare şi schimburi din SUA", a anunţat departamentul de antichităţi cipriote, scrie Cyprus Mail. 

Enigma Recoveries a anunţat recent că a realizat noi descoperiri extraordinare, între care boluri din perioada dinastiei Ming găsite în mai multe epave situate între Cipru şi Liban. 

Compania a asigurat că cele 588 de obiecte găsite într-o navă de la 1630 şi în prezent confiscate de vamă, ar putea fi plasate într-un muzeu.

La rândul ei, firma acuză departamentul antichităţilor că vrea să vândă obiectele la licitaţii. "Autorităţile cipriote nu vor licita în niciun caz obiectele pentru că acest lucru nu contravine doar codului etic, ci este interzis şi de legea cipriotă cu privire la antichităţi", a asigurat instituţia. 

Epava descoperită de Enigma este cea a unei colosale nave otomane care conţine bunuri din 14 culturi şi naţiuni diferite. Sticlă şi ceramică din Belgia, Spania, italia, Yemen şi din Golful Persic, dar şi tămâie arabă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.