Seria Cinepolitica Nights revine la Bucureşti, în perioada 18-21 mai, la Cinemateca Eforie, cu şapte proiecţii de lungmetraje de ficţiune şi documentare, majoritatea în premieră naţională. Selecţia de anul acesta cuprinde filme multipremiate pe teme politice şi sociale de actualitate, thrillere captivante, documentare, precum şi primul film narativ despre protestele din Belarus, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seria Cinepolitica Nights debutează joi, de la ora 20.00, cu proiecţia lungmetrajului Jocul / A játszma (r: Péter Fazakas, Ungaria, 2022) - un thriller dramatic plasat în anul 1963, la Budapesta. Ofiţerul de securitate a statului, András Jung (Zsolt Nagy), are o viaţă perfectă: trăieşte fericit cu soţia sa, Éva (Gabriella Hámori), iar singurul lucru care îi împiedică promovarea este un coleg competitiv, Kulcsár (Péter Scherer). Când legendarul spion Pál Markó (János Kulka) apare din trecut în legătură cu un caz nerezolvat, începe un duel fără milă, în care nimeni şi nimic nu este ceea ce pare, iar un singur gest uman te poate costa viaţa.

Vineri, 19 mai, de la ora 19.00, seria Cinepolitica Nights continuă cu proiecţia în premieră naţională a documentarului „Dream’s Gate” (Iran, Franţa, Norvegia, 2023), realizat de Negin Ahmadi. Cineasta iraniană călătoreşte în zona de război din nordul Siriei pentru a documenta vieţile femeilor din YPJ - o grupare paramilitară kurdă exclusiv feminină. Înarmată doar cu aparatul său de filmat, realizatoarea surprinde greutăţile, speranţele dar şi bucuriile acestor femei incredibile, pentru care lupta împotriva ISIS reprezintă o evadare dintr-o societate patriarhală dominată de restricţii. Un film nominalizat la Berlinale 2023 - Ursul de Cristal - Generaţia 14+ şi distins cu menţiune specială – Best Young Director la festivalul ZagrebDox de anul acesta.

Tot în programul zilei de vineri, 19 mai, de la ora 20.30, va fi proiectată, în premieră naţională, drama „Autobiography” (2023), o co-producţie Indonezia, Polonia, Germania, Singapore, Franţa, debutul regizoral al cineastului Makbul Mubarak, laureat FIPRESCI - Venice Film Festival 2022. Povestea maturizării tânărului Rakib, în umbra unui general corupt, filmul este în acelaşi timp o radiografie a societăţii din Indonezia.

Seria Cinepolitica Nights continuă sâmbătă, 20 mai, de la ora 18.00, cu proiecţia, în premieră naţională, a documentarului „Fritz Bauer’s Legacy/ Fritz Bauers Erbe” (Germania, 2022), realizat de Sabine Lamby, Cornelia Partmann şi Isabel Gathof. Presărat cu testimoniale emoţionante ale supravieţuitorilor lagărelor de concentrare, documentarul dezvăluie parcursul anevoios al judecăţii crimelor regimului nazist, dar şi semnificaţia acestor procese pentru viitorul umanităţii.

Tot în programul zilei de sâmbătă, 20 mai, de la ora 20.00, este şi proiecţia în premieră naţională a lungmetrajului „In The Blind Spot/ Im toten Winkel” (Germania, 2023), nominalizat anul acesta la Berlin International Film Festival - Encounters Award. Thriller-ul psihologic urmăreşte o echipă de cineaşti germani care filmează un documentar în nord-estul Turciei, dezvăluind o reţea complexă de conspiraţii, paranoia şi traume transgeneraţionale.

Seria Cinepolitica Nights se încheie duminică, 21 mai, cu două proiecţii de lungmetraje de ficţiune, în premieră naţională. De la ora 18.00, „Minsk” (2022) în regia lui Boris Guts, este primul film narativ realizat despre protestele din Belarus, din august 2020. Filmată dintr-un singur cadru lung, pelicula spune povestea unui cuplu de tineri căsătoriţi, Yulia şi Pasha, a căror viaţă se transformă în infern, pe măsură ce oameni nevinovaţi devin victime ale brutalităţii poliţiei.

De la ora 20.00, „Kompromat” (Franţa, 2022) este un thriller captivant, bazat pe fapte reale. La câţiva ani după ce termenul „kompromat” s-a întipărit în memoria publică, filmul cu acelaşi nume regizat de Jérôme Salle vine ca un avertisment despre ce înseamnă să fii luat în colimator de guvernul rus.

Biletele la proiecţiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile online pe Eventbook.ro (https://eventbook.ro/program/cinepolitica-2023) şi în reţeaua partenerilor Eventbook, la preţul de 10 de lei.

Ajuns la a XI-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.