Cinci opere rare ale părintelui artei moderne, Claude Monet, sunt scoase la vânzare de casa de licitaţii Sotheby's cu o estimare stabilită la 50 de milioane de dolari, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele cinci lucrări, care împreună trasează trecerea maestrului francez către un stil mai abstract pe o perioadă de 15 ani, vor fi licitate în martie, anunţă Sotheby's. 

Picturile, datate înainte de 1900, ceea ce oferă o privire asupra dezvoltării artistului şi a stilului de dinainte de a picta celebra serie „Water Lilies” la începutul secolului XX. 

„În trasarea progresului către marile sale picturi cu nufări, aceste cinci lucrări uimitoare articulează în mod strălucit povestea lui Monet ca părintele artei moderne”, a spus Helena Newman, preşedinte al Sotheby's Europa.

„Les Demoiselles de Giverny”, estimat între 25 şi 27 milioane de dolari, înfăţişează unul dintre motivele recurente ale pictorului - căpiţele de fân -, care apar mai estompate în comparaţie cu alte lucrări, potrivit Sotheby's. Este cea mai mare evaluare dintre cele cinci lucrări. 

Un alt tablou, o pânză populată în întregime de flori intitulată „Massif de chrysanthèmes” din 1897, poate fi privită ca un precursor pentru cele mai faimoase lucrări ale lui Monet din seria „Nuferi”. De fapt, primele sale picturi cu nuferi datează din acelaşi an în care a creat aceste prim-planuri cu flori.

Sotheby's a spus că „Massif de chrysanthèmes” a fost foarte probabil inspirat de legendarul japonez Hokusai - care a creat faimosul „Marele val de lângă Kanagawa” - deoarece Monet deţinea piesele sale „Large Flowers” ​​şi era fascinat de ţară, până în punctul în care imprimeurile japoneze îi decorau pereţii.

„Glaçons, environs de Bennecourt” inclusă în colecţie, demonstrează de asemenea călătoria lui Monet către picturile cu nuferi. Acest tablou transmite efectul zăpezii abundente şi al îngheţului asupra Senei, iar reprezentarea gheţii de pe suprafaţa râului nu este diferită de reprezentarea florilor de pe apă în lucrările pe care le-a început câţiva ani mai târziu, notează Sotheby's. 

Tablourile vor fi expuse în galeriile Sotheby's din New York, Hong Kong, Taipei şi Londra înainte de vânzare de pe 2 martie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.