Cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc debutează, miercuri, la Cinemateca Spaniolă de la Madrid cu pelicula "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, anunţă Institutul Cultural Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul a fost ales să reprezinte România în cursa pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin din 2019. 

Ciclul de film românesc include o selecţie de şase producţii, cinci de ficţiune şi documentarul "Fotbal infinit", realizat de Corneliu Porumboiu, şi va avea loc la sediul Cinematecii Spaniole din Madrid până la data de 31 ianuarie.

La inaugurare, Javier H. Estrada, critic de film la ziarul El Mundo şi programator la diferite festivaluri de film, printre care şi Festivalul de Film European de la Sevilia, va vorbi publicului despre demersul estetic şi filmografia lui Radu Jude.

Toate lungmetrajele regizorului român se bucură de o excelentă primire în Spania, anul trecut Radu Jude fiind omagiat cu o retrospectivă la Festivalul Internaţional de Film Las Palmas din Gran Canaria şi distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor (ex-aequo) la Festivalul Internaţional de Film de la Gijón.

Programarea, realizată în colaborare cu Cinemateca Spaniolă, include şi pelicula "Alice T.", cel mai recent lungmetraj al lui Radu Muntean. Adriana Guţi a fost recompensată pentru rolul din acest film cu Premiul pentru cea mai bună actriţă protagonistă la Festivalul de Film de la Locarno. 

Două lungmetraje de debut care au impresionat criticii şi publicul completează selecţia madrilenă: "Un pas în urma serafimilor", realizat de Daniel Sandu, filmul românesc recompensat cu cele mai multe premii, printre care şi cel pentru "cel mai bun film", la precedenta Gală a premiilor Gopo, precum şi "Luna de miere", filmul semnat de Ioana Uricaru şi produs de Cristian Mungiu. 

Succesul de casă şi de public de necontestat al anului 2018 în România, "Moromeţii 2", regizat de acelaşi Stere Gulea, închide această selecţie care va fi văzută în alte cinci oraşe spaniole - Barcelona, Valencia, Sevilia, Oviedo şi San Cristobal de La Laguna (Tenerife) începând cu luna martie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.