Juriul concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2018”, compus din criticii Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Marian Popescu, a ales drept câştigătoare textul „Matilda şi groparii”, de Stela Giurgeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În selecţia finală au mai fost alese „Vieţile sfinţilor”, de Radu Macrinici, „Întoarcerea”, de Laurenţiu Blaga, „Când se topesc gheţarii” şi „Nu suntem melci sau suntem?”, de Marilena Dumitrescu.

Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2018” va fi oferit în seara galei premiilor UNITER ce se va desfăşura la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, pe 13 mai 2019, iar editura UNITEXT a Uniunii Teatrale din România va publica un volum cu piesa câştigătoare.

Stela Giurgeanu s-a născut în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Litere, în 2002. În prezent, este jurnalist la revista Dilema veche, unde scrie mai ales articole pe teme sociale. În 2003, a primit o menţiune la secţiunea de reportaj a conscursului „Tânărul jurnalist al anului”, organizat de Fundaţia Freedom House.

Debutul literar şi l-a făcut în 2007, cu povestirea „Doi oameni”, publicată în volumul „Cartea cu bunici” (editura Humanitas).

În 2008, a fost desemnată „Reporterul european al anului”, premiu acordat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, pentru reportajul „Europa moţilor din Gârda”.

Ca dramaturg, a participat de mai multe ori la concursul anual organizat de UNITER sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României, al cărui premiu se decernează în cadrul galei. În 2015, piesa „Timpul nebunilor” a fost desemnată „Cea mai bună piesă românească a anului” şi a fost montată, într-un spectacol-lectură, la Teatrul Naţional din Bucureşti (regia Andreea şi Andrei Grosu). În 2016, piesa „Colecţionarul de timp” a fost inclusă în selecţia finală.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.