Casa lui Nicolae Dinischiotu din fostul cartier evreiesc din Bucureşti, estimată la 5 milioane de euro, este scoasă la licitaţie de Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Realizată în stil eclectic cu puternice tuşe neoclasice, casa a fost construită la finalul secolului al XIX-lea, având destinaţie comercială.

Imobilul are 60 de camere, o curte interioară de 60 de metri pătraţi, şi dispune de un teren cu o suprafaţă de 239 de metri pătraţi.

Casa este parte din ansamblul de arhitectură „Strada Elias Jacques”, înscris pe Lista monumentelor istorice 2010 - Municipiul Bucureşti.

(Foto: Artmark/ Gabriel Ghizdavu)
(Foto: Artmark/ Gabriel Ghizdavu)

Stilul imobilelor cu dublă utilizare – spaţiu comercial la parter şi spaţiu de locuit la etaj – a fost adus de evrei, odată cu aşezarea lor în zona Lipscani, zona comercială a Bucureştiului.

Monumentalismul construcţiei este dat de elementele neoclasice: cornişa, pilaştrii, frontoanele triunghiulare şi ancadramentele ferestrelor.

Proprietatea a aparţinut înainte de naţionalizare lui Nicolae Dinischiotu, ministru adjunct al Economiei Naţionale în perioada de domnie a regelui Mihai I.

Are trei laturi stradale cu spaţii comerciale la parter, una pe B-dul I.C. Brătianu, a doua pe strada Sfânta Vineri şi a treia pe strada Elias Jacques.

Casa a fost consolidată şi renovată parţial între anii 1990-1992, lucrări care s-au făcut cu păstrarea arhitecturii originale.

Preţul de pornire este de 4,5 milioane de euro.

Cartierul evreiesc - arhivă
Cartierul evreiesc - arhivă

Strada Elias Jacques poartă numele unuia dintre cei mai bogaţi români. Industriaşul, bancherul şi moşierul Jacques Manachem Elias s-a născut la Bucureşti în 1844, într-o familie de evrei. Un mare filantrop, şi-a lăsat prin testament întreaga avere Academiei Române. A fost consilier al regelui Carol I şi a dat numele uneia dintre cele mai cunoscute unităţi medicale din ţară, Spitalul Elias.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.