Cartea „Neliniştea serii” de Marieke Lucas Rijneveld, distinsă anul trecut cu International Booker Prize, a apărut în limba română la Editura Pandora M, în colecţia Anansi. World Fiction, şi se găsesşte în librăriile fizice şi online din toată ţara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Considerat cel mai comentat debut al anului 2020, cartea a avut parte de cronici entuziaste în presă - „Excepţional!” (The Financial Times) -, precum şi de aprecierile scriitorilor consacraţi - „Unul dintre cele mai bune debuturi pe care le-am citit vreodată. Un roman şocant de bun, pur şi simplu de neuitat... Este deja un clasic” (Max Porter).

Numele lui Marieke Lucas Rijneveld se numără astăzi printre ale celor mai talentaţi scriitori neerlandezi ai momentului, fiind primul nume de autor olandez care a câştigat vreodată acest premiu şi, totodată, cel mai tânăr autor laureat din toată istoria competiţiei. 

La cei 30 de ani ai săi, Marieke Lucas Rijneveld trec prin viaţă ca un non-binar, fiind pe cale să devină un simbol literar al acestei mişcări în întreaga lume. Marieke Rijneveld a adăugat prenumele Lucas la numele ei la vârsta de 25 de ani, pentru a-şi face vizibil neutrul genului.

Romanul de debut semnat de Marieke Lucas Rijneveld urmăreşte povestea unei familii care se ocupă cu creşterea vacilor într-o zonă rurală nespecificată, un spaţiu unde inocenţa se întâlneşte cu violenţa într-un mod brutal şi intim, ghidul nostru fiind personajul narator, o fetiţă de 10 ani pe nume Jas, plină de imaginaţie şi curiozitate. Jas are o familie foarte religioasă şi strictă - orice semn de risipă ori de distracţie e aproape un păcat. Chiar dacă viaţa îi e plictisitoare şi grea, Jas a găsit un fel doar al ei de a cunoaşte lumea: îşi simte chipul moale ca brânza între palmele mamei, negii de pe spinarea broaştelor din sat seamănă cu nişte capere, iar vorbele „la care te înroşeşti de ruşine“, cele pe care nu le găseşti în Biblie, au o sonoritate aparte. Într-o dimineaţă rece ca gheaţa, ritmul disciplinei din familie e întrerupt de un accident tragic, iar Jas e convinsă că totul s-a întâmplat din vina ei. Părinţii suferă şi se înstrăinează de copii; cei mici devin din ce în ce mai curioşi şi încearcă să înţeleagă ideea morţii, iar curiozitatea îi aruncă în tot felul de ritualuri şi fantezii tulburătoare. Înfăşurată în haina ei de iarnă, roşie şi groasă, Jas visează la „partea cealaltă“ şi la scăpare, neştiind unde are s-o ducă până la urmă visarea aceasta.

În multe interviuri, Marieke Lucas Rijneveld au declarat că povestea cărţii porneşte de la un incident trist petrecut în propria familie: moartea propriului frate pe când aceştia aveau doar trei ani. O poveste la care Marieke Lucas Rijneveld au lucrat timp de şase ani, acesta fiind un exerciţiu deopotrivă literar, dar şi unul curativ: „A trebuit să scriem această poveste înainte de a spune alta. Dacă o familie pierde un membru, ei pot deveni mai apropiaţi unul de celălalt sau pot aluneca în derivă. Familia lui Jas se desparte şi casa lor se umple de durere. De unde se vede clar faptul că ceea ce am scris nu este un exerciţiu autobiografic, ci un roman”. 

La cei 30 de ani ai săi, Marieke Lucas Rijneveld (n. 1991) se numără printre cei mai vizibili şi apreciaţi scriitori neerlandezi ai momentului. În 2015 au debutat cu volumul de poeme „Kalfsvlies”, recompensat cu Premiul C. Buddingh' pentru cel mai strălucit debut în poezie. A doua antologie de poeme, „Fantoommerrie”, a apărut în 2019 şi a câştigat Premiul pentru poezie „Ida Gerhardt”.

„Neliniştea serii”, romanul de debut, tradus în 40 de limbi, a fost recompensat cu International Booker Prize 2020.

„Caracterul electrizant al acestei cărţi e dat de folosirea unui stil narativ neutru pentru a reda un soi de Grand Guignol grotesc.” (The Times)
„Neliniştea serii este debutul cel mai comentat al anului 2020 şi o carte care va rămâne în memoria cititorilor.” (Dazed & Confused)

Ediţia în limba română este tradusă din limba neerlandeză de Cătălina Oşlobanu şi Alexa Stoicescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.