Capsula timpului îngropată acum 134 de ani sub statuia generalului confederat Robert Lee în Virginia, dezgropată luni, şi-a dezvăluit misterele, marţi, în Richmond, fără să satisfacă însă speranţele colecţionarilor americani, deoarece fotografia cu preşedintele Abraham Lincoln nu se afla între obiectele din cutie, scrie francetvinfo.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O capsulă este un recipient ce conţine obiecte sau documente reprezentantive ale unei epoci, destinată generaţiilor viitoare. 

„Au găsit-o!”, a scris pe Twitter guvernatorul Virginiei, Ralph Northam, la o săptămână de la deschiderea unei prime capsule care i-a dezamăgit pe experţi. „Este probabil capsula timpului pe care o căuta toată lumea”, a adăugat el, alăturând mesajului său fotografii cu o cutie dreptunghiulară din metal de aproximativ 30 de centimetri lungime. 

În interior, tehnicienii departamentului de resurse istorice al statului Virginia au găsit în special muniţie din Războiul Civil între 1861 şi 1865, bancnote şi monede emise de guvernul confederat, ziare şi reviste, un almanah datând din 1887, cărţi, o Biblie, şi documente ale lojei masonice din regiune. 

Două sculpturi mici din lemn - simbolurile masonice ale pătratului şi busolei şi un drapel confederat - erau într-un plic. Potrivit experţilor, ele au fost tăiate din copacul care a crescut aproape de mormântului lui Thomas "Stonewall" Jackson, un general confederat. Un semn de carte cu profilul desenat al generalului Lee a fost inserat într-una dintre cărţi. Cutia conţinea de asemenea un fragment dintr-o bombă folosită în bătălia de la Fredericksburg, câştigată de sudişti în 1862.

Cel mai impresionant document rămâne un desen al unei femei îngenuncheate care meditează în faţa sicriului lui Abraham Lincoln, asasinat la 14 aprilie 1865. Imaginea a fost publicată în jurnalul Harper's Weekly, două săptămâni mai târziu. Observatorii au sperat însă să descopere o fotografie a preşedintelui american prezentată ca fiind istorică şi care ar fi putut stârni panică pe piaţa colecţionarilor.

Văzută ca un simbol al trecutului sclavagist al ţării de mulţi americani, statuia a fost demontată în septembrie, în contextul reluării discuţiilor despre monumetele confederate. 

O primă cutie a fost dezgropată, apoi deschisă cu grijă de Ralph Northam, dar ea nu conţinea decât trei cărţi şi un plic de pânză cu o fotografie, deteriorate toate de apă, precum şi o monedă cu origine necunoscută. Această capsulă pare să fi fost aşezată în soclu de muncitorii care au participat la ridicarea statuii. Una dintre lucrări era un ghid pentru astronomi şi navigatori datând din 1875.

Statuia generalului Lee din Richmond a devenit ţinta protestelor anti-rasiste după moartea în mai 2020 a lui George Floyd, un afro-american sufocat sub genunchiul unui poliţist alb din Minneapolis, şi ascensiunea mişcării Black Lives Matter. În timpul Războiului Civil, Sudul Confederat a luptat pentru menţinerea sclaviei, care a fost abolită în timpul conflictului din restul ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.