Contractul ediţiei franceze a volumului "Capitalul", operă majoră a lui Karl Marx, a fost adjudecat la preţul de 121.600 de euro (taxe incluse), de cinci ori mai mult decât estimarea iniţială, potrivit casei Ader Nordmann, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Estimat iniţial la 25.000 de euro, acest contract original al primei ediţii franceze a textului fondatorului marxismului, încheiat între semnatarii Karl Marx şi editorul Maurice Lachâtre, prevedea ca "ediţia să apară în mod expres într-o formă şi la un preţ accesibil şi celor care nu îşi permit". 

Potrivit expertului vânzării Theirry Bodin, editorul i-a propus imprimarea pe două coloane pentru a reduce costurile de fabricaţie. 

În aceeaşi sesiune, 23 de scrisori ale lui Karl Marx adresate editorului său francez au fost de asemenea adjudecate. Două dintre ele au fost adjudecate pentru mai mult de 160.000 de euro (taxe incluse), de patru ori mai mult decât estimarea iniţială. 

Datând din anul 1872, mai multe scrisori confirmă că Marx a tradus integral el însuşi în franceză primul capitol al eseului său. Filosoful şi teoreticianul german, care vorbea foarte bine franceza, nu a fost satisfăcut de munca făcută de traducător. 



"Ştiam că Marx a participat la această traducere, dar nu şi că a redactat o parte atât de mare din ea. Aceste documente istorice au fost cunoscute de câţiva specialişti, dar nu au fost făcute publice. Totalitatea lor a fost păstrată de un urmaş al lui Maurice Lachâtre", a indicat expertul. 

Vineri, Sotheby's va propune la licitaţie la Paris o ediţie originală a primei traduceri în franceză a "Capitalului", în cadrul vânzării bibliotecii lui Pierre Bergé, om de afaceri şi partener de viaţă al creatorului de modă Yves Saint Laurent.

Cu semnătura lui Karl Marx şi dedicată geologului englez John Roche Dakyns, lucrarea va fi vândută cu o scrisoare a filosofului german către editorul francez. Toate sunt estimate între 40.000 şi 60.000 de euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.