UNESCO a adăugat caligrafia arabă pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Propunerea a fost înaintată de o coaliţie de 16 ţări vorbitoare de arabă, ce include Arabia Saudită, Egipt, Iordania şi Palestina. Acestea vor crea un raport privind progresul lor în sprijinirea formei de artă anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea a fost condusă de Arabia Saudită, care a declarat anii 2020 şi 2021 „Anul caligrafiei arabe”, ce a determinat ca această formă de artă să fie inclusă pe lista UNESCO. Într-o declaraţie publicată de guvernul Arabiei Saudite, prinţul Badr bin Abdullah bin Farhan, ministrul Culturii al ţării, a declarat: „Salutăm înscrierea caligrafiei arabe, care este rezultatul faptului că Regatul susţine acest aspect preţuit al culturii arabe autentice”, potrivit artnews.com. 

Declaraţia UNESCO descrie caligrafia arabă drept „practica artistică de a scrie de mână scrierea arabă într-o manieră fluidă pentru a transmite armonie, graţie şi frumuseţe”.

Inventată iniţial pentru a îmbunătăţii lizibilitatea grafiei arabe, forma de scriere a devenit mai complicată pe măsură ce artiştii au descoperit că modelând literele în moduri diferite ar putea crea motive unice. Forma a continuat să evolueze pe măsură ce artiştii au folosit diferite medii pentru a crea caligrafia, inclusiv miere, funingine neagră, şofran şi chiar vopsea spray.

Comisia UNESCO s-a reunit săptămâna aceasta pentru a analiza circa 60 de candidaturi. 

Miercuri, rumba, unul dintre cele mai influente genuri ale muzicii şi dansului african, a fost inclusă în lista patrimoniului mondial al UNESCO. La fel şi nora, spectacol tradiţional din sudul Thailandei. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.