În 2017, un expert în cadrul "Antiques Roadshow" de la BBC One a fost entuziasmat de un caiet minuscul din secolul al XVII-lea care purta numele de Shakespeare, dar scrisul era atât de mic încât era greu de citit, potrivit The Guardian. De atunci, a fost transcris şi studiat de specialişti, iar autorul său anonim a apărut ca fiind primul fan obsesiv al dramaturgului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manuscrisul este atât de mic încât încape în palma unei mâini. Cu toate acestea, autorul său a înghesuit 12.500 de cuvinte în cele 48 de pagini, bazându-se pe sute de citate din cele 36 de piese ale lui Shakespeare din prima ediţie princeps, care a fost publicată în 1623.

Acesta va fi expus public pentru prima dată ca parte a unei expoziţii la Shakespeare Birthplace Trust din Stratford-upon-Avon.

Dr. Paul Edmondson, om de ştiinţă de top şi unul dintre creatorii emisiunii, a spus că adevărata semnificaţie a caietului poate fi acum apreciată. "Este unul dintre cele mai fascinante artefacte shakespeariane pe care le-am întâlnit", a spus el.

Descriindu-l drept "primul răspuns adecvat al cititorului" la prima ediţie princeps, Edmondson a glumit spunând că autorul său anonim a fost "primul fan al lui Shakespeare". 

"Suntem capabili să vedem lucrurile care i-au plăcut cu adevărat la Shakespeare şi ceea ce a vrut să-şi amintească sau poate a vrut să folosească în conversaţie şi să pară inteligent", a spus el. "Piesele pur şi simplu curg una după alta fără întreruperi. De exemplu, citeşti "Măsură pentru măsură" şi dintr-o dată citeşti "Comedia erorilor". 

Caietul a fost transcris de profesorul Tiffany Stern, un alt savant de top, care are sediul la Institutul Shakespeare, Universitatea din Birmingham.

Ea a datat scrisul de mână între anii 1630 şi 1650 şi a descoperit că era cu atât mai intrigant cu cât cele mai celebre citate au fost ignorate, dezvăluind rânduri care au fost probabil de mai mare interes pentru prima generaţie de cititori ai lui Shakespeare. "Propria noastră istorie a ceea ce preţuim la Shakespeare s-a schimbat de-a lungul timpului", a spus ea.

De exemplu, Stern a spus că autorul caietului a trecut cu vederea celebra replică "a fi, sau a nu fi" a lui Hamlet, preferând o descriere a îngenunchierii, iar în "Richard al III-lea", replica "azi iarna vrajbei noastre s-a schimbat” este ignorată, la fel ca "un cal, un cal, regatul meu pentru un cal". Autorul caietului a preferat blestemul reginei. 

Shakespeare Birthplace Trust este organizaţia caritabilă independentă care are grijă de cinci situri istorice din oraşul natal al dramaturgului, Warwickshire, inclusiv New Place, casa familiei din 1597 până la moartea sa acolo, în 1616.

Expoziţia, intitulată "A Great Variety of Readers - 400 Years of Shakespeare’s First Folio", va avea loc pe această proprietate. Este primul eveniment dintr-un an de sărbători care marchează 400 de ani de la publicarea "first folio". Fără el, 18 dintre piesele sale - inclusiv "Macbeth", "The Tempest" şi "Twelfth Night" - ar fi fost pierdute în timp. Stern a spus că micul caiet, care a apărut dintr-o colecţie privată, va fi expus alături de prima ediţie princeps.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.