Academia Română va primi, potrivit noului proiect de buget de stat, 375,7 milioane de lei, cu 0,67% mai puţin decât anul trecut, după ce, în prima variantă a proiectului de buget, forului îi fuseseră alocaţi 386,4 milioane de lei, ceea ce presupunea o creştere de 2,1%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectele cu finanţare din fonduri nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 - 2020 reprezintă 40 de milioane de lei, aceasta însemnând o creştere de 39,74% faţă de anul trecut.

În ceea ce priveşte cheltuielile de capital, în proiectul de buget acestea sunt prevăzute cu o creştere de 122%. Astfel, Academia poate face anul acesta investiţiile în valoare de 21,4 milioane de lei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit Legii nr. 752/2001, Academia Română - care are o vechime de peste 150 de ani - este cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală, instituţie de interes public naţional de cercetare în domeniile fundamentale ale ştiintei şi culturii, de educaţie avansată, cu atribuţii de tezaurizare culturală şi publicare a unor lucrări fundamentale, autonomă, cu personalitate juridică de drept public, independentă în toate activităţile sale. 

Un procent de 70,79 din finanţarea totală a Academiei Române este asigurat de stat, iar 29,21% este reprezentat de venituri proprii.

Prioritatea investiţională din perioada 2017 - 2020 o reprezintă restaurarea Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” (Casa Macca), a Casei memoriale “George Călinescu”, a Palatului Ghica Căciulaţi şi a Institutului de Istoria Artei “George Oprescu”.

Lucrările de conservare-restaurare şi valorificarea colecţiilor Muzeului Naţional de Antichităţi la imobilul Casa Macca au început să fie finanţate din anul 2016, fondurile necesare ridicându-se la suma totală de 18,2 milioane de lei. Academia a solicitat, pentru anul acesta, 2 milioane de lei.

Academia Română, din venituri proprii, a reuşit elaborarea proiectului de consolidare a Casei memoriale ”George Călinescu” şi propune pentru anul 2017 alocarea sumei de aproximativ 400.000 de lei necesară reabilitării imobilului. 

Pentru Palatul Ghica Căciulaţi, Academia a solicitat 2,5 milioane de lei, pentru consolidare şi restaurare, în timp ce pentru Institutul de Istoria Artei au fost solicitaţi 1 milion de lei, pentru lucrări de consolidare, reparaţii capitale şi amenajare.

Potrivit documentului, între proiectele derulate de Academia Română se află şi obiectivul “Casa Ştiinţei”. Investiţia începută în 1986 este finalizată în proporţie de 98%. A fost transferata ca investitie în curs de derulare, prin H.G. nr.1297/13.12.1990, Academiei Române, devenind “Casa Academiei” formată din aripa Est (corpurile B2, E+E1,F+F1 si H), aripa Vest (corpurile B1,C+C1 si D+D1) şi corpul central (A1+A2+A3). Lucrările la corpul central sunt în stadii de execuţie diferite, elemente ale structurii de rezistenţă au rămas supuse intemperiilor şi este necesară intervenţia în regim de urgenţă fie pentru conservarea structurii de rezistenţă, fie pentru continuarea lucrărilor. 

Academia Română a intabulat clădirea şi terenul aferent (104.013 mp) în proprietatea statului şi a obţinut certificatul de urbanism nr. 280-S/01.04.2014. În vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru finalizarea obiectivului de investiţii “Casa Academiei”, urmează depunerea documentaţiei la instituţiile abilitate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.