Festivalul Internaţional „George Enescu” a marcat cea de-a 25-a ediţie a sa, desfăşurată cu succes între 28 august şi 26 septembrie 2021, cu performanţa de a fi cel mai mare festival de muzică clasică la nivel internaţional din acest an. Cu 78 de concerte, aproximativ 3.500 de artişti români şi străini, 32 de orchestre din 14 ţări, printre care unele dintre cele mai bine cotate din lume, peste 100 de solişti şi dirijori faimoşi la nivel mondial, dintre care 25 care au participat pentru prima oară, Festivalul „Enescu” şi-a desfăşurat întregul program artistic propus publicului, timp de patru săptămâni, chiar dacă a trebuit să înlocuiască din scurt o orchestră şi trei solişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul „Enescu” 2021 a prezentat 53 de lucrări în premieră românească şi trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea, se află şi Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Enescu. Au fost prezentate în premieră românească patru opere şi mai multe lucrări vocal simfonice de Stravinski, Cura şi Enescu (oratoriul Strigoii).

În această ediţie au fost interpretate cele mai multe lucrări enesciene din istoria Festivalului - 42 - celebrând şi 140 de ani de la naşterea lui George Enescu. De asemenea, Festivalul l-a onorat şi pe Stravinsky, la 50 de ani de la moartea sa.

Spectatorii Festivalului „Enescu”

Aproximativ 75.000 de spectatori din România şi mai multe ţări ale lumii au urmărit concertele organizate la Bucureşti, în cele patru săli principale ale Festivalului, şi transmise online, la care se adaugă şi publicul care a participat la evenimentele desfăşurate în seriile „Bucureşti Creativ” şi „Festivalul Enescu în ţară”.

În cele patru săli principale ale Festivalului (Ateneu, Sala Palatului, Sala Radio şi Auditorium), publicul s-a ridicat la aproximativ 54.000 de persoane, în condiţiile în care gradul de ocupare  a fost restricţionat, iar biletele şi abonamentele au fost puse în vânzare cu mult mai târziu decât calendarul obişnuit, din cauza pandemiei.

Topuri ale concertelor, în funcţie de vânzări şi public

Cele 5 concerte la care biletele au fost epuizate cel mai rapid au avut loc la Ateneu: Recitalul cu Maxim Vengerov (vioară) şi Polina Osetinskaya (pian); Orchestra de Cameră Mahler, cu Yuja Wang la pian; Recitalul lui Joyce DiDonato, împreună cu Il Pomo d’Oro, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra.

Cele mai populare 5 concerte de la Sala Palatului au fost: Orchestra Regalã Concertgebouw din Amsterdam (26.09); Orchestra Regalã Concertgebouw din Amsterdam (25.09); Orchestra Academiei Nationale Santa Cecilia din Roma (24.09); Orchestra Academiei Nationale Santa Cecilia din Roma (23.09); Orchestra Română de Tineret (22.09).

Cele mai populare 5 concerte de la Ateneu au fost: Orchestra de Cameră Mahler, cu Yuja Wang la pian; Orchestra de Cameră A Filarmonicii Germane din Bremen; Münchener Bach-Orchester und Chor; Recital Maxim Vengerov (vioară) şi Polina Osetinskaya (pian); Recital Joyce DiDonato, împreună cu Il Pomo d’Oro.

La Sala Radio, cele mai populare 5 concerte au fost: Orchestra Simfonică Bucureşti (19.09); Orchestra de Camerã Dogma (25.09); Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu (18.09); Orchestra Filarmonicii Moldova din Iaşi (12.09); Orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara (11.09).

La Sala Auditorium, cele mai populare 5 concerte au fost: Orchestra Simfonicã WDR din Köln - Chamber Players (26.09); Orchestra Controcorrente (25.09); Recital Norbert Anger Violoncel, Sina Kloke Pian (19.09); Manuel Fischer-Dieskau & Cyprien Katsaris (12.09).

Majoritatea spectatorilor prezenţi în sălile Festivalului Enescu au fost din România. Chiar dacă au fost vândute bilete unor cetăţeni străini, numărul acestora a fost foarte mic, spre deosebire de alţi ani, din cauza pandemiei şi a restricţiilor de circulaţie. Din Marea Britanie au cumpărat bilete 29 de spectatori, din Elveţia - 20; din SUA - 9; din Canada - 5; din Franţa - 5; din Olanda - 2, din Siria - 2, din Israel şi din Italia - câte unul.

Festivalul „Enescu” online

Pentru prima dată, concertele Festivalului Enescu transmise online au fost păstrate în mediul virtual timp de 12 ore, pentru a fi urmărite de pe mai multe fusuri orare. Transmisiile online au fost gratuite. Un număr de 20.358 de spectatori au urmărit online muzica Festivalului Enescu, din care 14.000 din România, iar restul din străinătate. Topul ţărilor de provenienţă a spectatorilor din mediul virtual este: Germania (759 de melomani), SUA (600), Franţa (500), Italia (470), Marea Britanie (300), China (300), Spania (200).

Topul celor mai vizionate trei concerte online este: Orchestra Filarmonică Din Zagreb (29.08) - 514 spectatori; London Symphony Orchestra (29.08) - 404 spectatori; Orchestra Filarmonicii George Enescu (28.08) - 377 spectatori.

În strategia de organizare şi de comunicare a Festivalului Enescu 2021, promovarea concertelor gratuite online a fost secundară, prioritate având organizarea şi promovarea participării publicului la concertele în săli, în condiţii de siguranţă sanitară.

Pe perioada Festivalului, între 28 august şi 26 septembrie, site-ul a înregistrat 135.486 utilizatori unici. Din luna iulie, când a început vânzarea de bilete şi până la finalul Festivalului, paginile site-ului au fost accesate de 2.099.331 de ori,  în 461.753 de sesiuni de către 190.228 de vizitatori unici.

Cifre şi date ale Festivalului „Enescu” 2021

• 4 serii de concerte (cu una mai puţin faţă de ediţiile din alţi ani, din cauza pandemiei): Mari Orchestre (Sala Palatului); Recitaluri şi concerte (Ateneu); Muzica Secolului XXI (Sala Radio); Enescu şi contemporanii - muzică de cameră (Auditorium).
• Cea de-a treia ediţie a  Forumului Internaţional al compozitorilor, cu participarea unor mari compozitori, precum: Salvatore Sciarrino, Francesco Filidei, Dieter Ammann, Jonathan Dove, Patrick Hawes, Peter Jablonski, Tim Benjamin, Martin Torp, Gabriel Iranyi, Cornel Taranu, Dan Dediu
• 3.500 de artişti români şi străini au venit în România
• 78 de concerte desfăşurate la Bucureşti
• 13 oraşe în care s-a desfăşurat Festivalul Enescu în ţară: Cluj, Sibiu, Satu Mare, Timişoara, Bacău, Iaşi, Focşani, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Ploieşti, Păuleşti
• Peste 8.000 nopţi de cazare
• 104 autocare utilizate pentru transportarea artiştilor
• Peste 20 de camioane cu instrumente şi materiale pentru orchestre
• Peste 700 de transferuri şi 15.000 km parcurşi cu maşinile oficiale
• Peste 250 de interviuri programate începând din vară (telefonic/zoom/ faţă în faţă)
• Peste 120 de jurnalişti români acreditaţi
• 30 de jurnalişti străini acreditaţi
• Echipa Festivalului Enescu a fost formată din aproximativ 70 de persoane, dintre care o bună parte sunt angajaţi pe perioadă determinată, pentru ultimele săptămâni de pregătire şi pentru perioada de desfăşurare a evenimentelor.
• Este ultima ediţie a Festivalului Enescu cu Vladimir Jurowski în calitate de Director Artistic şi cu Mihai Constantinescu, în calitate de director executiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.