China a început să cenzureze online orice referire la noul coronavirus, care a afectat până în prezent mai mult de 60 de ţări, cu câteva săptămâni înainte de a recunoaşte oficial extinderea epidemiei, se arată într-un studiu publicat marţi în Canada, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Virusul a apărut în decembrie la Wuhan, oraş din centrul ţării unde 11 milioane de locuitori sunt plasaţi în carantină de la sfârşitul lui ianuarie. Dar gravitatea bolii a fost recunoscută public pe 20 ianuarie, când preşedintele Xi Jinping a solicitat stoparea propagării virusului. 

Potrivit Citizen Lab, un institut specializat în controlul informaţiei din cadrul Universităţii din Toronto, termeni generali precum "pneumonie necunoscută la Wuhan" şi "Comisia de Sănătate de la Wuhan" au fost interzise pe mai multe aplicaţii chineze în primele săptămâni de la declanşarea epidemiei. 

În numele stabilităţii, este ceva obişnuit în China ca giganţii internetului să cenzureze conţinuturi considerate drept sensibile dar şi nedorite din punct de vedere politic, adesea numite "zvonuri".               

Mai mulţi medici din Wuhan, care au alertat cu privire la apariţia virusului, au fost acuzaţi de Poliţie că răspândesc zvonuri, aşa cum a fost cazul doctorului Li Wenliang, care a murit din cauza virusului la începutul lunii februarie şi care acum este văzut ca un erou naţional. 

Decesul său a generat numeroase apeluri la libertatea de exprimare pe reţelele de socializare. Liderii din regiunea Wuhan au fost criticaţi, acuzaţi că au vrut să ascundă informaţiile. De atunci, mai mulţi dintre ei au fost concediaţi. 

Între sfârşitul lui decembrie şi mijlocul lunii februarie, Citizen Lab a găsit mai mult de 500 de cuvinte-cheie şi fraze blocate pe platformele de videoclipuri în direct JOYY şi pe foarte populara aplicaţie WeChat.                

Anumiţi termeni cenzuraţi făceau referire la informaţii care au fost dezvăluite oficial ulterior, precum faptul că virusul este contagios între oameni.             

Cele două aplicaţii au cenzurat şi mai multe cuvinte-cheie, între care criticile la adresa liderilor chinezi, precum şi informaţii care prezentau fapte. De exemplu, mesaje care conţineau cuvintele "pneumonie", "control şi prevenţia bolilor", "virus" şi "jurnal medical" au fost cenzurate pe WeChat pe 14 februarie, potrivit testelor efectuate de Citizen Lab. 

"Este vorba despre un caz unic unde blocarea informaţiilor poate avea prejudicii pentru sănătatea publică", a afirmat pentru AFP Lotus Ruan, cercetătoare la Citizen Lab. 

Potrivit acesteia, prin această cenzură "poate fi limitată capacitatea cetăţenilor de a fi informaţi şi de a se proteja".               

La începutul lui februarie, preşedintele chinez Xi Jinping a solicitat un control şi mai strict al discuţiilor în mediul online cu scopul de a garanta o "energie pozitivă" şi stabilitate în ţară. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.