Artistul stradal Banksy a "expus", în 2005, la British Museum, fără ca cineva să-şi dea seama, o creaţie sub forma unei pietre false preistorice, înfăţişând un om al cavernelor care împinge un cărucior de supermarket. După 13 ani, British Museum a decis să o expună din nou în cadrul unei expoziţii temporare consacrate temei contestării, scrie Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce o mare retrospectivă i-a fost consacrată în iunie, la Casa Centrală a artiştilor din Moscova, şi la care nu a fost asociat, Banksy este pe punctul de a fi expus la British Museum din Londra. 

În 2005, artistul britanic, cunoscut pentru intervenţiile sale pe şabloane pe străzile din lumea întreagă, a ascuns o pictură pe o piatră falsă într-una din galeriile sale dedicate preistoriei. 

Obiectul, însoţit de o notiţă redactată cu aceleaşi caractere ca cele care însoţesc alte artefacte arheologice, expuse în aceeaşi sală, reprezintă o siluetă umană asemănătoare celor regăsite în grotele mai multor situri paleolitice. 

"În 2005, Banksy a instalat această "pictură rupestră" în una dintre galeriile noastre fără permisiune, şi fără ca cineva să observe. I-a dat un număr fals de identificare şi o etichetă şi a rămas pe perete timp de trei zile înainte ca Muzeul să fie alertat de glumă prin intermediul site-ului lui Banksy", potrivit unui mesaj publicat de British Museum pe Twitter. 

După 13 ani, conducerea British Museum a decis să expună din nou acest obiect în mijlocul colecţiilor sale, dar în cadrul unei expoziţii temporare. 

"Acest frumos exemplu de artă primitivă datează din era post-catatonică. Artistul responsabil este cunoscut pentru că a creat o serie de lucrări de-a lungul sud-estului Angliei cu porecla Banksymus Maximus dar puţine alte lucruri se ştiu despre el. Majoritatea acestor obiecte de artă din nefericire nu au supravieţuit. Majoritatea au fost distruse de oficiali municipali zeloşi care nu reuşesc să recunoască meritul artistic şi valoarea istorică al creaţiilor pe zid", a scris Banksy pe etichetă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.