Autorităţile din Turcia anchetează luni sute de utilizatori de internet pe care îi bănuiesc că ar fi distribuit comentarii "provocatoare" cu privire la subiectul lirei turceşti care cunoaşte o depreciere brutală în utlimele zile, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, ministerul de Interne a lansat o anchetă preliminară pentru "346 de conturi pe reţele de socializare" prin care ar fi fost distribuie informaţii "cu scop provocator". 

Capital Markets Board (CMB) din Turcia a indicat luni într-un comunicat că va dispune urmărirea împotriva oricui distribuie "false informaţii" despre economie. 

Lira turcească, care a pierdut de la începutul anului peste 40% din valoarea sa în faţa monedelor euro şi dolar, se confruntă de vineri cu o criză diplomatică cu Statele Unite şi cu neîncrederea pieţelor faţă de politica economică a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

În ciuda amplorii acestei crize monetare, principalele ziare şi posturi de infirmaţie acoperă doar necesarul despre problemele lirei şi reiau în cor elemente din limbajul lui Erdogan care denunţă un "complot" care vizează slăbirea monedei naţionale. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut turcilor vineri să îşi vândă aurul şi dolarii americani în sprijinul monedei ţării, care a scăzut după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat dublarea taxelor pentru importurile de metale din Turcia. 

În faţa acestei situaţii, numeroşi turci şi economişti s-au exprimat pe reţelele de socializare pentru a comenta eşecurile lirei. A fost creat un cont special pe Twitter dedicat cursului lirei în faţa dolarului. 

Într-o ţară în care principalele media sunt controlate de oameni de afaceri ai puterii şi unde enciclopedia Wikipedia este blocată de mai bine de un an, reţelele de socializare reprezintă un spaţiu popular în special sub strânsă supraveghere. 

Anul acesta, autorităţile turce au oprit mai multe sute de persoane acuzate că ar fi făcut "propagandă teroristă" pe reţelele de socializare pentru că au criticat ofensiva Ankarei contra unei miliţii kurde în nordul Siriei. 

Cette année, les autorités turques ont ainsi arrêté plusieurs centaines de personnes accusées d'avoir fait de la "propagande terroriste" sur les réseaux sociaux pour avoir critiqué l'offensive d'Ankara contre une milice kurde dans le nord de la Syrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.