Cea de-a patra ediţie a Festivalului Tânăr de la Sibiu prezintă anul acesta, în perioada 2 - 11 noiembrie, şaisprezece ateliere de creaţie. Prin tehnicile folosite, coordonatorii atelierelor îşi propun să promoveze educarea prin participare şi dezvoltarea unei gândiri critice şi creative. Accesul la evenimente se face în funcţie de proiect, de la intrare gratuită până la bilete cu valoarea de 14 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul a fost creat pentru a dezvolta o platformă de dezbatere între public şi artişti, ca o experienţă prelungită spectacolelor de la scenă. 

Aflată pentru prima dată în România, compania Mere Phantoms din Canada aduce la Sibiu magia teatrului de umbre printr-un performance itinerant şi un atelier de creaţie pentru copiii cu vârsta peste 5 ani. Cei mici vor fi provocaţi să îşi construiască propriile instalaţii de hârtie pentru a compune scene fantastice, care prind viaţă cu ajutorul unor baghete luminoase ce proiectează umbre pe pereţi astfel încât poveştile să prindă viaţă. Cele două ateliere de creaţie vor avea loc la Casa Franceză (strada Konrad Haas) vineri, de la ora 17.00 şi sâmbătă, de la ora 10.00, iar fiecare sesiune are o durată de aproximativ o oră şi treizeci de minute. Preţul unui bilet la atelier este de 14 lei.

Totodată compania de teatru din Canada propune un performance itinerant, o instalaţie cu lumini şi umbre, ca o experienţă unică şi intimă construită ca un tur de 15 minute, pentru grupe de câte 10 spectatori, în Sala Studio a Teatrului Gong. Cele două reprezentaţii au fost programate vineri, de la ora 11.00 şi sâmbătă, de la ora 17.00. Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare.

Cei mici sunt invitaţi, de asemenea, la un atelier de lectură şi de desen despre cele trei cărţi cu "Rostogol", apărute în ultimii ani la editura Arthur, scrise de Lavinia Branişte şi ilustrate de Andrei Măceşanu. Lavinia Branişte va face o scurtă lectură din cel mai recent volum al seriei "Rostogol şi vulcanii noroioşi", după care copiii vor fi provocaţi să deseneze alături de tânărul ilustrator Andrei Măceşanu şi să îşi prezinte lucrările după imaginaţia fiecăruia. Atelierul va avea loc vineri, de la ora 18.00, al Institutul Naţional de Gastronomie din strada Cetăţii şi este recomandat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Intrarea la acest atelier este gratuită, pe bază de rezervare.

Seria atelierelor de lectură şi desen continuă sâmbătă, de la ora 10.00, în Sala Studio a Teatrului Gong. "Regele Piticuţ" este un basm scris de Radu Vancu şi publicat în 2017 la editura Cartier, cu ilustraţii de Irina Dobrescu. După o scurtă discuţie despre etapele formării unei cărţi ilustrate, participanţii vor lectura un fragment din carte pentru a continua mai apoi povestea, reimaginată, prin desene, sub îndrumarea celor doi invitaţi. Intrarea la acest atelier este gratuită, pe bază de rezervare, iar accesul este recomandat copiilor cu vârsta peste 5 ani.

Pornind de la cartea scrisă şi ilustrată de Irina Dobrescu, "Lupul jucător de poker" se transformă într-un atelier de desen şi joc pe roluri, în care copiii participanţi vor avea posibilitatea să îşi aleagă personaje şi să refacă povestea lor. Această sesiune este recomandată copiilor cu vârsta peste 7 ani şi va avea loc luni, 5 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Studio de la Teatrul Gong. Intrarea participanţilor este gratuită, pe bază de rezervare.

Cele trei ateliere de lectură (Rostogol, Regele Piticuţ şi Lupul jucător de poker) vor fi moderate de Vlad Pojoga, redactorul şef al Revistei Zona Nouă.

Programul de ateliere continuă în zilele de marţi - 6 noiembrie, miercuri - 7 noiembrie şi joi - 8 noiembrie printr-o provocare lansată de actorul Anton Balint, cu ajutorul căruia cei mici vor descoperi lumea plantelor suculente, dar şi cum se construieşte şi întreţine un terariu cu plante pe care îl vor construi împreună pentru a-l îngriji mai apoi acasă. Atelierele "Greenarium" sunt recomandate copiilor cu vârsta peste 6 ani şi vor avea lor de la orele 17.00, la Institutul Naţional de Gastronomie din strada Cetăţii. Preţul unui bilet la acest atelier este 14 lei.

Mini Zucchini revine la Sibiu cu un nou modul de ateliere de gătit pentru copiii cu vârsta între 4 şi 10 ani. În primul rând discutăm despre ce mâncare ne place cel mai mult, despre ce ştiu copiii despre ea, de unde provin ingredientele şi cum ne ajută ele să creştem mari şi sănătoşi. Curăţăm, tăiem, amestecăm, condimentăm, ornăm, iar la final degustăm şi comentăm produsul finit. Cele cinci ateliere vor avea loc vineri, 9 noiembrie, de la ora 17.00, precum şi sâmbătă, 10 noiembrie şi duminică, 11 noiembrie, de la orele 10.00 şi 12.00. Preţul unui bilet la acest atelier costă 14 lei.

"DADADADA DA" este un atelier foarte popular în şcolile din Japonia. Acesta este structurat pe şapte capitole, împletind dansul, stabilirea coregrafiei, filmarea, editarea, urmărirea video-ului cu plăcerea de a crea împreună un film de trei minute cu cele realizate la atelier. Abordarea dansatorilor japonezi de la "namstrops" folosită în cadrul acestui proiect s-a născut din „metoda de învăţare a dansului creativ pe bază de proiect” dezvoltată de Chiyoe Matsumoto, profesor emerit la Universitatea Ochanomizu. Acest atelier va avea loc vineri, 9 noiembrie, de la orele 10.00 şi 13.00, la Sala Oglinzilor din strada G-ral Magheru.

Totodată, ediţia din acest an prezintă un atelier pentru profesionişti. Compania Flute Theatre din Marea Britanie va organiza un atelier de teatru pentru predarea unor tehnici de lucru cu copiii cu autism. Acest atelier este dedicat pedagogilor şi va avea loc sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 15:00, la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal din Sibiu.

Biletele pentru ateliere pot fi achiziţionate atât de la Agenţia de Bilete a Teatrului Gong (miercuri - vineri, de la ora 11.00 la 18.00, sâmbăta, între orele 10.00 şi 18.00, şi duminica, de la ora 10.00 la 14.00), cât şi online, de pe platformele entertix.ro şi myticket.ro. Rezervarea locurilor la atelierele cu intrarea gratuită se poate face prin e-mail la adresa ticketing@teatrulgon.ro sau direct la sediul agenţiei de bilete de la parterul Teatrului "Gong". Nu se pot face rezervări telefonice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.