Expoziţia artistului plastic român Vlad Nancă, „A Map of the World as Seen by Him”, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român şi curatoriată de Stefka Tsaneva, va fi deschisă marţi la Institutul de Artă Contemporană (IAC) de la Sofia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„A Map of the World as Seen by Him” este o meditaţie despre cine va deţine viitorul şi fantezia acestuia. Vlad Nancă a început acest experiment de gândire în 2015, după descoperirea Kepler-452b, o exoplanetă care mai este cunoscută şi sub denumirea Pământul 2.0, întrucât condiţiile sale de mediu par să fie potrivite pentru oameni. Artistul s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar coloniza într-o zi această planetă. Ne-am continua existenţa făcând aceleaşi greşeli sau am începe o viaţă nouă? Reflectând la un nou început, artistul şi-a imaginat un viitor fantastic, de data aceasta condus de femei.

Vlad Nancă s-a inspirat în realizarea expoziţiei sale din arhitectura modernistă, din peisajul urban din Sofia în perioada socialistă, din astronautica sovietică şi din obsesia pentru progresul ştiinţific care şi-a lăsat amprenta sub forma unor picturi murale şi mozaicuri pe teritoriul Europei de Est. El crede că femeile, fie în mod metaforic sau prin intermediul unor personalităţi istorice propriu-zise, ar putea deveni imagini ale unui viitor posibil.

În perioada de pregătire a expoziţiei, Nancă a redescoperit două artiste care au rămas la periferia istorie artei şi arhitecturii în Bulgaria şi România. Una este sculptoriţa bulgară Velichka Believa, iar cealaltă este arhitecta Henrieta Delavrancea-Gibory, o figură marcantă a modernismului românesc şi proiectanta multor clădiri din Balcic.

Expoziţia, care poate fi vizitată până pe 31 mai, se desfăşoară în cadrul programului „Superstition 2: Entanglement”, 2022, prin care IAC-Sofia şi-a propus să dezvolte pe parcursul acestui an şase proiecte-expoziţionale, fiecare pe durata a patru săptămâni.

Vlad Nancă (născut în 1979) este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, specializarea Fotografie şi Imagine. Interesele sale artistice vizează spaţiul (de la arhitectură şi spaţiul public, până la spaţiul cosmic), materializându-se în sculpturi, obiecte şi instalaţii. În ultimii ani, lucrările sale au fost prezentate în expoziţii personale la Bucureşti, Stuttgart, Viena, Sibiu, Bergamo, Trento şi Berlin, precum şi în proiecte expoziţionale colective.

Vlad Nancă este unul dintre cei 24 de artişti ce au decis să doneze câte o lucrare pentru proiectul caritabil de licitaţie „Frumuseţea salvează lumea”, lansat de Societatea Naţională de Cruce Roşie, în timpul pandemiei de Covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.