Arthur Mitchell, primul dansator vedetă afro-american, a murit miercuri la vârsta de 84 de ani, a anunţat Dance Theatre of Harlem, compania de dans pe care a cofondat-o în 1969, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut şi crescut în Harlem, dansatorul a intrat în compania New York City Ballet în 1955, după ce a fost cooptat în comedia musicală "House of Flowers", a scriitorului Truman Capote.

Într-un interviu acordat The New York Times în ianuarie, Arthur Mitchell îşi amintea de mai multe reacţii ostile venite din public şi chiar un comentariu rasist când a interpretat primul lui rol principal, în stagiunea 1955-1956. 

"Era un tip chel aşezat chiar în spatele dirijorului", îşi amintea el în interviul acordat postului local Fox5 în februarie. "El a  spus: Dumnezeule! Au un negru în trupă!". "Şi, la finalul reprezentaţiei, am avut dreptul la ovaţii în picioare", explica el. "Am intrat în inimile lor dansând". 

Din 1957, dansatorul şi coregraful de origine rusă George Balanchine, cofondator al companiei New York City Ballet, i-a oferit rolul principal în "Agon", pe care l-a jucat alături de dansatoarea Diana Adams. "Toată lumea era împotriva lui", povestea Arthur Mitchell în legătură cu Balanchine, în interviul din The New York Times. "Ştia că aşa o să se întâmple, aşa că m-a avertizat: ştii, prietene, trebuie să fii perfect", povestea Mitchell.

Cu carismă şi eleganţă naturală, dansatorul s-a aflat mult timp în atenţia publicului, refuzând să fie mediatizat drept primul dansator de culoare american care devine celebru.  

În 1962, Arthur Mitchell devine primul dansator vedetă afro-american din istorie. El va dansa în compania New York City Ballet până în 1970. 

Angajat în mişcarea pentru drepturile civile, el a creat împreună cu Karel Shook, în 1969, compania Dance Theatre of Harlem, care va oferi primele cursuri într-o fostă parcare de pe strada 152. După aproape 50 de ani "DTH" a devenit o instituţie. 

În iunie 2015, la 60 de ani după primii paşi ai lui Arthur Mitchell cu New York City Ballet, dansatoarea Misty Copeland a devenit prima dansatoare americană de culaore care a fost promovată primă-balerină. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.