Premiul Pritzker, cea mai înaltă distincţie mondială pentru arhitectură, a fost acordat marţi japonezului Riken Yamamoto, renumit pentru lucrările sale care combină arhitectura şi preocupările sociale, potrivit organizaţiei cu sediul la Chicago.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Riken Yamamoto, arhitect şi activist social, lucrează pentru "societăţi armonioase în ciuda diversităţii identităţilor, economiilor, politicilor, infrastructurilor şi locuinţelor", au salutat într-un comunicat de presă organizatorii Premiului Pritzker, adesea numit „Nobelul pentru arhitectură".

Pangyo Housing
Pangyo Housing

Arhitectura care combină comunitatea şi individul

„Pentru mine, recunoaşterea (existenţei) unui spaţiu înseamnă recunoaşterea unei întregi comunităţi”, a declarat câştigătorul, care s-a născut la Beijing în 1945 şi a emigrat la Yokohama, în Japonia, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Yokosuka Museum of Art
Yokosuka Museum of Art

„Abordarea actuală a arhitecturii pune accentul pe viaţa privată şi neagă nevoia de relaţii sociale. Cu toate acestea, putem continua să respectăm libertatea fiecărui individ în timp ce convieţuim împreună într-un spaţiu arhitectural, ca o Republică care forjează armonia între culturi şi etape ale vieţii”, susţine Riken Yamamoto, citat de organizatorii Premiului Pritzker.

Riken Yamamoto a fost ales „în primul rând pentru că ne aminteşte că în arhitectură, ca şi în democraţie, spaţiile trebuie create prin determinarea oamenilor”, a declarat juriul prestigiosului premiu, citat într-un comunicat de presă.

Structuri modulare şi forme simple

„Arhitectura sa exprimă în mod clar credinţa sa în structurile modulare şi în simplitatea formelor sale. Nu dictează nimic, ci le permite oamenilor să-şi modeleze viaţa în complexe de clădiri cu eleganţă, normalitate, poezie şi bucurie”, au adăugat juraţii.

The Circle at Zürich Airport
The Circle at Zürich Airport

Majoritatea lucrărilor şi ansamblurilor arhitecturale ale lui Yamamoto pot fi găsite în Japonia, precum şi în Zurich, Elveţia şi China.

Biblioteca Tianjin
Biblioteca Tianjin

Riken Yamamoto îi succede britanicului David Chipperfield, care a fost laureat după arhitectul din Burkina Faso, Diébédo Francis Kéré, primul reprezentant al unei ţări africane care a primit prestigiosul premiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.