În timpul lucrărilor de restaurare la Muzeul Curtea Veche, arheologi de la Muzeul Municipiului Bucureşti au scos la iveală o parte din urmele materiale ale aşezămintelor brâncoveneşti, posibil un demisol, ce ar fi putut face parte din Azilul de femei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit anunţului MMB, ruinele descoperite au leziuni adânci, rămase intacte din zilele în care suprastructura lor a fost rasă de buldozere.

Arheologi din cadrul MMB au efectuat recent cercetări în proximitatea Bisericii Domniţa Bălaşa - singura clădire rămasă în picioare din vechiul ansamblu.

Spitalul Brâncovenesc

Ultimul deceniu al regimului comunist a produs numeroase schimbări în arhitectura vechiului Bucureşti, unul dintre cele mai grăitoare exemple fiind distrugerea cartierului Uranus pentru a face loc Casei Poporului.

Printre clădirile emblematice ale Capitalei ce au fost demolate în periaoda regimului comunist se numără şi Spitalul Brâncovenesc, chiar dacă acesta nu se afla pe direcţia viitorului Bulevard Victoria Socialismului. Acesta era situat aproape de ruinele Curţii Vechi, pe malul opus al Dâmboviţei şi făcea parte din ansamblul aşezămintelor brâncoveneşti ridicate de-a lungul timpului la poalele Dealului Mitropoliei.

Conform specialiştilor de la Muzeul Municipiului Bucureşti, spitalul a fost construit între anii 1835-1838 de către Safta Brâncoveanu, soţia Banului Grigore Basarab Brâncoveanu, în apropierea Bisericii Domniţa Bălaşa. Pe parcursul existenţei sale a suferit două incendii ce au dus la reclădiri dar şi inovaţii tehnice pentru acele vremuri. Spre exemplu, în 1904 clădirii îi sunt înlocuite planşeele de lemn cu unele din beton armat.

Spitalul a fost gândit ca o entitate medicală independentă ce avea în centrul activităţii sale tratarea bolnavilor nevoiaşi. Numărul paturilor se măreşte de la 60 la momentul deschiderii până la 500 în timpul celui de al Doilea Război Mondial, când funcţionează ca spital militar. În ceea ce priveşte inovările din domeniul medical, aici se fac primele cercetări de balneologie, conduse Prof. Anibal Theoharide. În sec al XX-lea, se înfiinţează prima Clinică de Ortopedie şi Traumatologie din ţară. 

Muzeul Municipiului Bucureşti a reluat cercetările arheologice în curtea Bisericii Domniţa Bălaşa cu ocazia unui amplu program de restaurare a monumentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.