Anna Burns a câştigat, marţi seară, Man Booker Prize pentru „incredibil de originalul” roman „Milkman”, votat în unanimitate de juriu, şi a devenit primul scriitorul nord-irlandez care a primit această distincţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Burns a primit 50.000 de lire sterline pentru romanul care vorbeşte despre o femeie ce este hărţuită sexual de un bărbat puternic.

Romanul experimental, al treilea al lui Burns, este narat de o fată în vârstă de 18 ani, cunoscută drept „middle sister” (sora mijlocie, n.r.), care este persecutată de un bărbat mult mai în vârstă.

Este „incredibil de original”, a spus preşedintele juriului Man Booker de anul acesta, filozoful Kwame Anthony Appiah, citat de The Guardian. „Niciunul dintre noi nu a citit vreodată ceva asemănător. Vocea caracteristică a Annei Burns provoacă gândirea convenţională şi ia forma unei proze suprinzătoare. Este povestea unui abuz sexual brutal şi a unei rezistenţe ţesute cu umor caustic”, a mai spus el la ceremonia care a avut loc la Londra.

Scrisă în paragrafe lungi, evitând numele personajelor, Appiah a admis că „Milkman” poate fi „solicitant, dar în sensul în care este o plimbare pe Snowdon”. „Merită cu siguranţă, pentru că priveliştea este minunată odată ce ajunge în vârf”. El a menţionat că juriul a votat romanul în unanimitate.

Autoarea în vârstă de 56 de ani a declarat, la conferinţa de presă care a urmat dineului, că munca ei ca scriitor a fost „să apară, să fie prezentă şi să participe. Este un proces de aşteptare”. 

„Am aşteptat ca personajele mele să îmi spună poveştile lor”, a subliniat Burns.

Cel mai recent roman al ei - „No Bones”, inclus pe lista scurtă a premiului Orange - a fost lansat în 2002. În tot acest timp, ea a organizat evenimente promoţionale şi a schimbat locuinţe, iar acum cu banii câştigaţi îşi va plăti datoriile şi „voi trăi din ce rămâne”.

Anna Burns este primul autor nord-irlandez premiat cu Man Booker. Între irlandezii care au primit acest premiu se numără John Banville, Anne Enright şi Roddy Doyle, toţi originari din republică.

Burns este şi prima femeie din ultimii şase ani care câştigă. În 2012, Hilary Mantel a primit distincţia, pentru „Bring Up the Bodies”.

Născută în Belfast, Burns trăieşte în East Sussex. Locul în care a crescut însă a fost cel care a inspirat-o în scrierea acestui roman.

„Milkman” vorbeşte şi despre problemele de astăzi. „Cred că romanul va ajuta oamenii să se gândească la #MeToo...”, a mai spus preşedintele juriului.

Finalişti ai Man Booker Prize 2018 au fost Daisy Johnson, cel mai tânăr scriitor inclus pe lista scurtă, şi Robin Robertson din Marea Britanie, Rachel Kushner şi Richard Powers din Statele Unite, şi Esi Edugyan din Canada.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.