Câini, pisici, cai dar şi cazuari din Indonezia, tigrii, gazele, maimuţe sau elefanţi care au populat Versailles-ul sub Regele Soare sunt incluse, de marţi, într-o expoziţie inedită în celebrul palat al regilor Franţei până la 22 februarie, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intitulată "Animalele regelui", expoziţia resuscitează pentru prima dată menajeria mitică a Versailles-ului, construită începând din 1663 sub domnia lui Ludovic al XIV-lea, o clădire octogonală, obiect al curiozităţilor şi divertismentelor suveranilor şi curtezanelor lor, distrusă la începutul secolului XX. 

În vremea Regelui Soare, animalele exotice serveau drept atracţie aici, dar erau şi studiate din punct de vedere ştiinţific, artistic şi filosofic, o istorie reluată prin intermediul a 300 de picturi, tapiserii, sculpturi, obiecte şi animale împăiate, filme, podcasturi, precum şi un parcurs enigmatic dedicat copiilor cu animale fabuloase precum dragoni sau himere. 

Expoziţia urmăreşte istoria acestei grădini zoologice extraordinare, plină de pelicani, struţi, papagali şi pantere, adesea oferite cadou regilor Franţei, precum şi viziunea istorică şi culturală pe care o aveau despre ele contemporanii privilegiaţi ai epocii. 

"De la crearea sa, explică curatorii expoziţiei, Castelul Versailles a favorizat dezvoltarea unui nou raport cu lumea animală. Curtea a dezvoltat şi o rezistenţă puternică la teoria carteziană a animalelor-maşini: în palatul regilor Franţei nu s-a pus niciodată la îndoială că animalele au suflet".                

Printre acestea: afecţiunea lui Ludovic al XIV-lea pentru crapi, cea a lui Ludovic al XV-lea pentru pisici şi în special pentru cea botezată "Generalul", căreia pictorul Jean-Baptiste Oudry i-a realizat portretul; şi primul elefant de la Versailles, unul oferit lui Ludovic al XIV-lea de regele Portugaliei, al cărui schelet este prezent în expoziţie. 

Printre animalele care populau curtea, în afară de menajerie, erau: cai, mai mult de 2.000 în total, aflaţi în centrul vieţii cotidiene şi a marilor ceremonii regale, câinii pictaţi de François Desportes care îl însoţeau pe Regele Soare la vânătoare pentru a-i picta pe câinii săi favoriţi "Zette" şi "Nonette" în posturi naturale, sau mici maimuţe, care trăiau în apartamentele de la Versailles, fiind considerate jucării şi oferite doamnelor de la curte şi copiilor. 

Vizitatorii expoziţiei vor putea descoperi şi reconstrucţia parţială a unui loc dispărut din vremea lui Ludovic al XVI-lea: "  "bosquet du labyrinthe". Acest labirint vegetal a fost conceput de Le Nôtre în 1665. Dotat cu aproximativ 40 de fântâni care ilustrează fabulele lui Esop, labirintul găzduia în epocă statuile policrome a 330 de animale fantastice, realizate din plumb.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.