Scriitorul englez George Orwell s-ar fi îmbolnăvit de tuberculoză, care l-a şi ucis, într-un spital spaniol în timpul războiului civil din Peninsula Iberică, potrivit unor teste făcute pe o scrisoare trimisă de el unui editor al publicaţiei Foreign Literature, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoare a fost trimisă de autor, imediat după ce s-a întors din războiul împotriva lui Franco, început în 1937, lui Sergey Dinamov, editorul publicaţiei sovietice Foreign Literature.

Documentul a fost cercetat de Gleb Zilberstein, un om de ştiinţă care anterior a depistat urme de boli renale pe manuscrisul lui Mihail Bulgakov - "Maestrul şi Margareta". Deşi se ştia că Orwell a murit de hemoragie cauzată de tuberculoză, nu se ştia de unde a contactat boala. 

Zilberstein a folosit diferite substanţe pentru a găsi urme de bacterii şi morfină pe scrisoare. Împreună cu echipa sa a verificat fişele medicale ale celor care au luptat împotriva regimului fascist din Spania şi au ajuns la concluzia că Orwell ar fi putut să ia tuberculoză dintr-un spital spaniol. În fapt, Orwell a fost internat în Spania după ce a fost împuşcat în gât.

"Nivelul de infecţie era foarte ridicat şi igiena din spital la un nivel foarte scăzut", a declarat Zilberstein pentru The Times. "Războiul civil din Spania a fost ultimul din secolul XX în care nu s-a folosit penicilina. Cei mai mulţi dintre răniţi au contactat infecţii spitaliceşti în Spania şi mortalitatea a fost ridicată din această cauză. Orwell a luat tuberculoză într-o perioadă a războiului civil înc are rata infecţiilor din spitale era foarte ridicată". 

Potrivit cercetătorului, există "o mare probabilitate" ca Orwell să se fi infectat în timpul spitalizării, deşi o altă cauză ar fi mâncare contaminată. Urmele de morfină arată că Orwell a folosit astfel de tratament în spital. 

Biograful lui Orwell, DJ Taylor a declarat ziarului că "nu m-ar surprinde deloc" dacă Zilberstein ar avea dreptate, adăugând că scriitorul a suferit toată viaţa pentru că s-a născut cu afecţiune la plămâni. 

Orwell s-a mutat mai târziu pe insula scoţiană Jura, unde şi-a terminat romanul "1984", în timp ce făcea tratamente pentru tuberculoză. 

Cartea a fost publicată în iunie 1949, şi  Orwell, al cărui nume real a fost Eric Blair, a murit în ianuarie 1950, la vârsta de  46 de ani.

George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair), s-a născut la 25 iunie 1903, în Motihari, statul Bihar, India. A fost scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist şi reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniştilor. A scris romane, eseuri şi critică literară.

”1984”, ultima carte scrisă de Orwell, a fost influenţată de sănătatea sa în declin şi de deziluziile politice faţă de guvernul laburist care a venit la putere, ales cu o largă majoritate în alegerile generale din 1945, dar care era departe de propriile sale idei şi viziuni despre socialism. În anul 1945, Orwell a recenzat romanul anti-Utopic (distopic) ”Noi”, de Evgheni Zamiatin, pentru gazeta Tribune. Cartea autorului rus avea să-i inspire propriul roman ”1984”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.