Militanţii Amnesty International au afişat miercuri la Paris portrete ale lui Taner Kilic, preşedintele de onoare al ONG-ului, închis de un an şi victimă, potrivit lor, a "persecuţiei politice" conduse de la Ankara împotriva apărătorilor drepturilor omului, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În locuri simbol ale Parisului precum Place des Vosges, Jardin des Plantes, Place de la Bourse, militanţii au agăţat portretul lui Kilic în spatele barelor care amintesc de detenţia sa în Turcia. 

"Taner Kilic este menţinut în închisoare sub acuzaţii de terorism total nefondate, precum alte mii de persoane în Turcia încă de la instaurarea stării de urgenţă în 2016", a explicat pentru AFP Katia Roux, de la Amnesty Franţa, precizând că acţiuni similare au fost organizate miercuri "în aproximativ treizeci de oraşe din Franţa". 

"Persecuţia sa este politică şi este dovada unui climat de represiune instaurat de autorităţi, care folosesc starea de urgenţă pentru a opri orice voce critică. Cerem eliberarea sa şi abandonarea tuturor acuzaţiilor", a adăugat ea. 

Starea de urgenţă în Turcia a fost instaurată în iulie 2016, la câteva zile după tentativa de puci condusă de fracţiunea militară, şi a fost fără încetare reînnoită de atunci. 

În acest cadru, epurări fără precedent au dus la arestarea a mai mult de 50.000 de persoane şi peste 140.000 de persoane au fost demise sau suspendate din funcţiile pe care le deţineau. 

Potrivit lui Roux, Taner Kilic este acuzat că a avut legături cu pucişti, şi deci de "terorism", prin faptul că a descărcat o aplicaţie de mesagerie care, potrivit autorităţilor, ar fi fost utilizată de pucişti. 

La sfârşitul lunii aprilie, Amnesty a publicat un raport prin care estima că Ankara a impus "un climat de frică înfricoşătoare" de la puciul eşuat din 2016, atacând prin asta în special apărătorii drepturilor omului. 

În afară de pucişti, aceste atacuri au fost îndreptate contra prokurzilor şi a opoziţiei, vizând judecători, profesori sau jurnalişti. 

Potrivit Amnrsty International, mai mult de 1.300 de asociaţii şi 180 de publicaţii au fost închise. 

Ankara impută tentativa de lovitură de Stat predicatorului Fethullah Gülen, instalat în Statele Unite şi care neagă orice implicare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.