Regizoarea franceză Agnès Varda, supranumită „bunica Nouvelle Vague”, va fi recompensată de către Writers Guild of America West (WGAW, Sindicatul Scenariştilor Americani de pe coasta de Vest) cu premiul „Jean Renoir”, pentru întreaga activitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Varda va primi trofeul onorific „Jean Renoir” la gala WGA care va avea loc pe 17 februarie, la Los Angeles.

„Trofeul «Jean Renoir» a fost făcut pentru Agnès Varda”, a spus preşedintele organizaţiei, David A. Goodman. „Este unul dintre pienierii industriei noastre, un artist revoluţionar care a pavat drumurile pentru realizarea de film. Filmele ei sunt complexe şi provocatoare, iar munca ei continuă să influenţeze cineaşti moderni şi să rezoneze cu publicul modern. Comitetul director este încântat să îi înmâneze această distincţie”.

Filmele ei „La Pointe Courte”, „Cleo From 5 to 7” şi „Le Bonheur” au ajutat la definirea Noului val francez de cinema. 

În urmă cu un an, documentarul „Faces Places/ Visages villages”, pe care l-a regizat împreună cu artistul JR, a fost nominalizat la Oscar. Astfel, Varda - în vârstă de 89 de ani la acea vreme - a devenit cea mai vârstnică persoană nominalizată la un premiu al Academiei americane de film. 

Agnès Varda a fost căsătorită cu regizorul şi scenaristul francez Jacques Demy pe care l-a imortalizat, cu câteva zile înainte să moară din cauza SIDA, în filmul ei „Jacquot de Nantes” (1991).

Agnès Varda, născută în Ixelles (Belgia), în 1928, a locuit de la vârsta de 12 ani în sudul Franţei, după care s-a mutat la Paris, unde a studiat la École du Louvre şi a făcut cursuri de fotografie la École de Vaugirard. A fotografiat pentru Jean Vilar, când el a înfiinţat Festivalul de Teatru de la Avignon, în 1948, apoi pentru Théâtre National Populaire de la Palais de Chaillot, din Paris. Prima ei expoziţie a fost inaugurată în 1954, în curtea propriei case. În acelaşi an, Varda a făcut trecerea la cinema, fără vreo pregătire formală. A înfiinţat Ciné-Tamaris pentru a-şi produce şi regiza primul lungmetraj, „La Pointe Courte”, care i-a atras supranumele de „bunica Noului Val francez”. De atunci, a regizat filme de lung şi scurt metraj, atât de ficţiune, cât şi documentare. În 1984, docu-drama ei „Vagabond” a câştigat Leul de Aur la Veneţia.

În 2003, şi-a început cariera de artist vizual, la Bienala de la Veneţia.

În 2017, a lansat împreună cu artistul stradal JR, la Festivalul de Film de la Cannes, documentarul „Chipuri, locuri/ Faces Places/ Visages villages”. El a fost recompensat cu numeroase trofee şi nominalizat la Oscar 2018. Festivalul de film de la Cannes a recompensat-o pe Agnès Varda cu un premiu onorific în 2015, iar în noiembrie 2017 a primit un Oscar onorific.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.