Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a semnat contractul în virtutea căruia va crea o tehnologie care permite forajul pe Lună, ce va consta în prototipul unei foreze şi un laborator chimic, care vor fi transportate pe satelitul natural al Terrei la bordul unei capsule ruseşti, în anul 2021, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cunoscut sub numele ”Prospect”, acest instrument ştiinţific va avea o contribuţie esenţială în programul Luna-Resurs, un joint-venture încheiat de agenţia spaţială rusă (Roscomos) şi ESA. 

Prospect va aduce la suprafaţă materii aflate sub scoarţa lunară, le va analiza în laboratorul chimic al său şi va fi capabil să detecteze prezenţa apei şi a altor substanţe. 

ESA a semnat acest contract în valoare de 8 milioane de euro, la Farnborough Air Show, cu gigantul italian din domeniul aerospaţial Leonardo-Finmeccanica. 

Pentru ca proiectul Prospect să fie implementat, miniştrii europeni vor trebui să aprobe o finanţare suplimentară de 65 de milioane de euro, la o întrunire ce va avea loc la sfârşitul acestui an, în oraşul elveţian Lausanne.  

Acei bani vor asigura fondurile necesare pentru construirea unui sistem de navigaţie spaţială autonomă, denumit Pilot, ce va fi utilizat pentru ca sonda europeană să poată să se plaseze în condiţii de siguranţă pe suprafaţa Lunii. 

Zona de aselenizare nu a fost deocamdată stabilită, însă mulţi oameni de ştiinţă europeni şi-ar dori ca aceasta să fie Bazinul Aitken de la polul sudic lunar - un uriaş crater de impact, aflat pe faţa nevăzută a Lunii.

Primul obiectiv al misiunii va consta în identificarea resurselor care ar putea să existe în acea zonă şi care ar putea să sprijine viitoarele misiuni lunare cu echipaje umane la bord. Găsirea unor surse de apă reprezintă, de asemenea, un obiectiv major, însă inginerii de la ESA s-ar bucura dacă Prospect va găsi şi alte materii valoaroase, precum minerale, metale şi gaze rare. 

Instrumentele care alcătuiesc Prospect au la bază diverse tehnologii utilizate deja de ESA în misiuni precedente. Foreza lui Prospect se va baza pe tehnologiile create pentru robotul Philae, care s-a plasat pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko în 2014, după ce s-a separat cu succes de sonda Rosetta, dar şi pe tehnologiile incluse în roverul ExoMars ce va fi trimis pe Marte în 2020. 

Laboratorul chimic al lui Prospect va fi un urmaş modernizat al lui Ptolemy, un spectrometru de masă aflat la bordul robotului Philae. Acesta a fost creat de cercetătorii de la Open University din Marea Britanie, care a acceptat să realizeze şi noul laborator de analize chimice din misiunea Luna-Resurs. 

Iniţial, ESA intenţiona să îşi trimită propriul modul pe Lună în anul 2018, însă, în cadrul unei întruniri, miniştrii europeni au refuzat să aprobe costul de 500 de milioane de euro al acestei misiuni.

Tehnologiile incluse în Prospect şi Pilot care au fost dezvoltate parţial pentru acea misiune au fost astfel ”reînviate” pentru noul acord cu Roscosmos, în cadrul proiectului Luna-Resurs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.