Africa cere Europei să îi restituie comorile furate, având în vedere că, potrivit experţilor, peste 90% dintre piesele importante din zona sub-sahariană se află în afara continentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statul Benin a solicitat Franţei să înapoieze trei totemuri care apar sub titulatura de „împrumutate” în Musée du quai Branly din Paris, considerându-le comori furate în perioada colonială, scrie AFP.

Cele trei statui au fost furate în 1892 de trupele franceze conduse de generalul Alfred Amédée Dodds în timpul atacului asupra palatului din Abomey, capitala istorică a Beninului. Reprezentanţii muzeului parizian nu au comentat.

Potrivit autorităţilor din Benin, în Franţa există între 4.500 şi 6.000 de obiecte care îi aparţin statului african, între care tronuri, uşi din lemn gravate şi sceptre regale.

De la British Museum din Londra la Muzeul Regal pentru Africa Centrală din Tervuren (Belgia), numeroase colecţii europene abundă de obiecte numite „coloniale”, câştigate în condiţii frecvent discutabile.

În acea epocă, militarii, antropologii, etnografii şi misionarii care călătoreau în ţările cucerite se întorceau acasă cu amintiri adesea cumpărate sau care au făcut obiectul unui schimb, iar alteori furate.

Inclusiv ministrul francez al Culturii André Malraux a fost condamnat în anii 1920 în Cambodgia pentru că a încercat să ia bazoreliefurile unui templu khmer.

Statele africane ori asiatice nu sunt singurele afectate de asta. Grecia încearcă de mai mulţi ani să obţină înapoi de la Marea Britanie frizele Pantheonului.

Experţii spun că peste 90% dintre piesele importante din Africa sub-sahariană se află în afara continentului. La rândul său, UNESCO sprijină de peste 40 de ani lupta acestor ţări pentru a le fi restituite bunurile culturale dispărute în epoca colonială.

Una dintre excepţii a reprezentat-o restituirea de către Muzeul Etnologic din Berlin, în 2003, a unei statui reprezentând o pasăre statului Zimbabwe, fostă colonie britanică.

Liderii africani speră într-o schimbare de atitudine a Franţei, după ce preşedintele Emmanuel Macron a spus în luna noiembrie, în Burkina Faso, că va lansa „condiţiile pentru înapoierea patrimoniului african Africii” în următorii cinci ani.

Aceasta ar fi „o descoperire istorică”, potrivit ministrului camerunez al Culturii, Narcisse Mouelle Kombi. Ţara ei, colonizată de Germania, Franţa şi Marea Britanie, este „una dintre principalele interesate”.

Dezbaterea este avansată în Germania, unde problema este pusă privind regimul fascist care a colectat numeroase piese culturale. În plus, numeroase muzee încearcă să determine originea a mii de obiecte ce datează din epoca colonială, când Germania controla Camerun, Togo şi Tanzania, între altele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.