Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, a spus în conferinţa de presă care anunţă deschiderea programului Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2023, că acest „titlul nu e doar simbolic, e un program creat pentru a-i face pe europeni să îşi pună în valoare patrimoniul”. Timişoara a primit acest titlu datorită „valorii proiectului” propus, a subliniat Vălean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timişoara a câştigat acest titlu după o competiţie la care au participat mai multe oraşe din ţară, între care Bucureşti, în perioada 2015 - 2016. Ar fi trebuit să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021, însă, din cauza pandemiei, programul a fost amânat, la cerere.

„Indiferent de parcursul dificil în crearea acestui proiect, dinspre Bruxelles s-a văzut valoarea proiectului. Tocmai acest lucru a contat, nu o viziune pe un an, ci una pentru oraş. Asta a fost interpretarea care s-a văzut la Bruxelles şi din acest motiv i s-a acordat titlul”, a precizat comisarul european. 

„Aceste expoziţii de power house au fost elemente serioase, solide. Contribuţia financiară europeană se face prin acordarea Premiului Melina Mercouri care este de 1,5 milioane de euro, pentru că de la înfiinţarea premiului, 2007, ideea este de a crea un efect de multiplicare, de a pune ochii pe un oraş din centrul Europei, asta creează un avantaj pentru atragerea de fonduri din alte surse”, a explicat Adian Vălean. 

Comisia Europeană a înfiinţat acest premiu în 2007. Astfel, anual, oraşele care sunt alese primesc distincţia şi premiul „Melina Mercouri”, în valoare de 1,5 milioane de euro din partea CE, prin programul Europa Creativă. 

„Am semnat contracte de 100 de milioane de euro prin PNRR pentru Timişoara”, a completat Fritz. 

La conferinţa de presă au participat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, şi Ramona Laczko, coordonatoarea proiectului Timişoara 2023. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.