Actriţa Rosemary Harris, dramaturgul Terrence McNally şi regizorul muzical şi orchestratorul Harold Wheeler vor primi, la ediţia de anul acesta a galei Tony, premii pentru întreaga activitate în teatru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Harris, în vârstă de 91 de ani, joacă în prezent în „My Fair Lady” la Lincoln Center Theater. Ea a debutat pe Broadway în 1952 şi a fost premiată cu un Tony pentru rolul principal feminin din „Leul în iarnă/ The Lion in Winter” (1966). A jucat în peste 26 de spectacole pe Broadway, între care „Un tramvai numit dorinţă/ A Streetcar Named Desire”, „Neguţătorul din Veneţia/ The Merchant of Venice”, „An Inspector Calls”, „You Can't Take it With You” şi „A Delicate Balance”.

Rosemary Harris a jucat şi la Londra, alături de unii ca Richard Burton, Laurence Olivier şi Peter O'Toole. A putut fi văzută şi în filme, cel mai recent, în trilogia „Spider-Man”.

Terrence McNally lucrează pentru Broadway de şase decenii, ca dramaturg şi romancier, pentru musicaluri de succes. A câştigat patru premii Tony, pentru „Love! Valor! Compassion!” (cea mai bună piesă, 1995), „Master Class” (cea mai bună piesă, 1996), pentru „Kiss of the Spider Woman” (cea mai bună carte pentru un musical, 1993) şi „Ragtime” (cea mai bună carte pentru un musical, 1998).

A debutat pe Broadway în 1963, cu adaptarea „Dama cu camelii”. Între scrierile lui se numără „The Ritz”, „Lips Together, Teeth Apart”, „The Lisbon Traviata”, şi „Mothers and Sons”, dar şi musicalurile „The Rink”, „The Full Monty”, „The Visit”, „Catch Me If You Can” şi „Anastasia”.

Creaţia lui Wheeler pe Broadway ca orchestrator, regizor muzical, dirijor şi aranjor se întinde pe jumătate de secol, de la „Promises, Promises” (1968) la „Ain't Too Proud: The Life and Times of The Temptations” (2019). A lucrat la spectacole ca „Ain't Supposed to Die a Natural Death”, „Two Gentlemen of Verona”, „Dreamgirls”, „The Full Monty”, „Hairspray” şi „ Hugh Jackman: Back on Broadway”. Pe lângă cariera pe Broadway, Wheeler a lucrat cu artişti ca Aretha Franklin, Whitney Houston, Nina Simone, B.B. King, Smokey Robinson, Diana Ross, Ray Charles, Kathleen Battle, Stevie Wonder, Al Green, Joe Cocker, Dizzy Gillespie şi Gloria Gaynor.

Cea de-a 73-a ediţie a premiilor Tony, care recompensează sezonul Broadway 2018 - 2019, va avea loc pe 9 iunie, la Radio City Music Hall din New York, şi va fi găzduită de James Corden. Nominalizările vor fi anunţate marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.