Academia suedeză, forul care acordă premiul Nobel pentru Literatură, a ales vineri un nou membru, expert în limbi nordice vechi, acesta fiind un pas înainte pentru recuperarea statutului său, după scandalul sexual care a forţat instituţia să amâne cu un an decernarea premiului, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mats Malm, un profesor de literatură de la Universitatea din Goteborg, a devenit al treilea nou membru ales luna aceasta, care va face parte din comitetul de 18 academicieni, completând locurile goale, inclusiv două rămase vacante, de cei care şi-au dat demisia ca urmare a scandalului. 

Academia, înfiinţată de regele Suediei în urmă cu 232 de ani cu scopul de a proteja limba suedeză, a ales câştigătorii premiului Nobel pentru Literatură încă din 1901. Alte organisme selectează laureaţii din celelalte domenii iar comitetul norvegian acordă premiul pentru Pace. 

Premiul Nobel pentru Literatură de anul acesta a fost amânat ca urmare a unor acuzaţii de viol aduse fotografului suedezo-francez Jean-Claude Arnault, care conduce o fundaţie culturală ce primea fonduri de la Academie. 

Arnault, care este căsătorit cu una dintre membrele Academiei şi a avut relaţii personale şi profesionale cu alţi membri, a fost condamnat luna aceasta la doi ani de închisoare pentru viol. El a fost acuzat că a dezvăluit înaintea anunţului oficial numele laureaţilor premiului pentru Literatură, iar Academia suedeză investighează relaţiile sale financiare cu instituţia. 

El a negat toate acuzaţiile şi a făcut recurs. 

În plus faţă de cei doi membri ai Academiei care au părăsit instituţia, alţi patru, între care şi soţia lui Arnault, Katarina Frostenson, şi-au suspendat participarea.

Şeful Fundaţiei Nobel, care oferă premiile dar nu alege laureaţii, a afirmat că Academia suedeză şi-ar putea pierde rolul său în acordarea premiului pentru literatură dacă nu îşi recâştigă legitimitatea în urma scandalului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.