Abdulrazak Gurnah, recompensat anul acesta cu premiul Nobel pentru Literatură, va primi luni prestigioasa distincţie, în cadrul unei ceremonii în Marea Britanie unde romancierul născut în Zanzibar trăieşte în exil de mai mult de o jumătate de secol, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pandemia obligă iar premiile Nobel pentru ştiinţe şi literatură sunt acordate fără fastul obişnuit, în ţările laureaţilor pentru al doilea an consecutiv. 

La Londra, Abdulrazak Gurnah va primi medalia şi diploma din partea ambasadoarei Suediei, la reşedinţa oficială de la Londra. Premiul este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproape un milion de euro). 

Abdulrazak Gurnah, 72 de ani, este primul autor de origine africană care primeşte premiul Nobel pentru Literatură după sud-africanul J.M. Coetzee în 2003. I-a fost consacrat pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi între culturi şi continente”, potrivit Academiei suedeze. 

Născut în 1948, în Zanzibar, a sosit în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960. Până la recenta pensionare, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

A început să scrie la vârsta de 21 de ani, în Marea Britanie, şi a publicat zece romane şi mai multe povestiri, iar tema recurentă este situaţia refugiaţilor în lume. În 1994, cu „Paradise”, a fost inclus pe lista scurtă pentru premiul Booker.

Cel mai recent volum al lui, „Afterlives”, a apărut în 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.