Ce înţelegeţi prin patrimoniu arhitectural?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patrimoniul arhitectural reprezintă toate construcţiile cu o importanţă culturală şi istorică, atât la scară macro, pentru ţară sau pentru un oraş, cât şi la scară micro, cum ar fi o stradă, o clădire sau un detaliu. Fie că sunt monumente sau nu, clădirile istorice sunt importante. Fondul construit este oglinda unei societăţi, a unei comunităţi. Ne povesteşte istoria, ne arată felul cum ne raportăm la ea, ne prezintă nivelul de cultură, viziunea şi aspiraţiile comune.

De ce este importantă investiţia şi implicarea în proiectele de patrimoniu?

Dincolo de importanţa culturală, a trăi sau a lucra într-o clădire istorică este o cu totul altă experienţă faţă de echivalentul din orice clădire nouă. Odată puse la punct din punct de vedere tehnic, clădirile istorice prezintă multiple avantaje. Locuirea în oraş, pe străzi cu o atmosferă specifică, în spaţii cu mult mai mult suflet decât ce se obţine în ziua de azi.

Dacă s-ar face un sondaj de opinie, sunt convins că marea majoritate preferă construcţiile istorice celor noi. Că vorbim de beaux-arts, de brâncovenesc sau de art-deco, toate au un „acel ceva”. Cu timpul, am avansat tehnologic, avem clădiri smart, cu amprentă de carbon redusă, dar am uitat să construim clădiri cu personalitate. Ele există şi putem să le upgradăm la standardele actuale, păstrându-le identitatea.

Ce este mai „carbon neutral” decât o construţie care trăieşte sute de ani, care este menţinută pentru că este preţuită? Frumosul unei clădiri, cu toate valenţele lui, este cel mai „green” atribut al ei.

Ce părere aveţi despre proiectele de lege şi interesul crescut pentru intervenţiile asupra clădirilor de patrimoniu?

Ne bucurăm că măsurile atrag şi mai mult atenţia asupra situaţiei clădirilor de patrimoniu şi nu vizează doar clădirile care sunt clasate ca monument şi prezintă un risc seismic crescut. Ar trebui să acordăm aceeaşi atenţie întregului fond construit istoric, nu ar trebui să acţionăm selectiv. Este binevenită şi decizia de a uşura procesul de acordare a autorizaţiilor de construire, dacă nevoia de intervenţie asupra unei clădiri este justificată şi coerentă. Asta ar trebui să-i încurajeze pe proprietari să acţioneze.

Observăm şi un interes sporit din partea dezvoltatorilor pentru patrimoniu. Sunt tot mai multe intervenţii în inima oraşului. Viaţa revine în centru. Asta nu poate duce decât la o îmbunătăţire graduală a vieţii în oraş.

Care sunt beneficiile unei restaurării pentru proprietari şi chiriaşi?

Cel mai evident beneficiu pentru proprietari este creşterea valorii proprietăţii. O clădire îngrijită, ii va ajută în găsirea de noi chiriaşi şi va justifica un cost mai ridicat de inchiriere. Totodată, o clădire restaurată este mai sigură, mai durabilă şi mai eficientă din punct de vedere energetic, iar riscul apariţiei de lucrări de reparaţie este mai redus.

Pentru chiriaşi, o clădire centrală, îngrijită, cochetă este o carte de vizită pentru afacerea lor. Nu credem că se pune suficient accent pe importanţa legăturii dintre faţadă şi brand. Bineînţeles, mai vorbim şi de poziţie şi accesibilitate, unde clădirile din zonele istorice câştigă detaşat. Există foarte mult interes pentru firmele mici şi mijlocii pentru un punct de lucru central, atât pentru angajaţit cât şi pentru clienţi.

Există mult potenţial şi pentru locuire. Oamenii îşi doresc să locuiască aproape de birou. Readucerea locuirii şi a birourilor în centru va duce la o regenerare urbană tot mai pronunţată. Situaţia parcărilor a început să se rezolve. Oraşul evoluează şi se adaptează. Este un subiect vast. Important e că înaintăm într-o direcţie bună.

Mai jos vă prezentăm câteva dintre proiectele noastre de patrimoniu, unele în curs de execuţie, altele finalizate.

VBPT

Clădirea este amplasată în cartierul Cotroceni, unul dintre cele mai selecte şi cochete zone ale Bucureştiului, bogată în arhitectură de patrimoniu. Imobilul are funcţiunea de locuire şi este desfăşurată pe o suprafaţă de 550 m², construită pe patru nivele de la demisol la mansardă, cu câte un apartament separat pe fiecare etaj. Poziţionarea ei pe colţ, la intersecţia a două străzi, a reprezentat o oportunitate pentru noi să avem un impact pozitiv asupra esteticii întregii zone prin intervenţia noastră. Clădirea iniţială a suferit multe modificări de-a lungul timpului, şi-a pierdut din farmec. Intervenţia noastră o reaşează coerent între cele 2 clădiri vecine prin detaliile şi finisajele propuse.

REMY

În apropierea Universităţii din Bucureşti, construcţia este caracterizată de elementele unei arhitecturii clasice regăsită de-a lungul întregului bulevard Regina Elisabeta. Propunerea noastră schimbă şi funcţiunea clădirii în cea de aparthotel tip „BnB”, cu peste 20 de unităţi de cazare. Este o funcţiune tot mai căutată în zona centrală a capitalei. Prin intervenţii am urmărit să păstrăm arhitectura existentă a faţadei dinspre bulevard. Spre spate, am căutat să interpretăm imaginea fragmentată a oraşului din spatele fronturilor de la stradă şi să generăm o formă de arhitectură care se deschide către „camera urbană” din jurul bisericii Doamnei.

HB15A

Clădirea face parte din lista monumentelor istorice şi se situează la intersecţia dintre Bulevardului Hristo Botev şi Calea Moşilor. Faţada refăcută în formă iniţială aduce un plus în imaginea de ansamblu a zonei, care va deveni pietonală în curând. La interior, planimetria fiecărui nivel este flexibilă, se poate adapta atât pentru spaţii de birouri, cât şi pentru o funcţiune hotelieră tip „BnB”. Totodată, am propus amenajarea curţii interioare şi trasformarea sa într-un spaţiu public, ferit de dinamica străzii.

ILC8

Pentru imobilul de pe Str. Ion Luca Caragiale a fost necesară intervenţia atât la nivel structural, cât şi estetic. Faţadele imobilului sunt bogate în elemente decorative specifice perioadei sale, pentru care am studiat atent toate măsurile pe care trebuia să le luăm pentru conservarea, repararea şi completarea lor. Am restabilit funcţiunea de locuinţă de oraş pe care ne-am asigurat că am adus-o la standardele zilelor noastre, şi am generat trei apartamente dezvoltate pe verticală, de la subsol la mansardă. Investitorul crede în potenţialul locuirii într-o clădire Beaux-Arts şi acesta este proiectul pilot dintr-o suită de intervenţii în zona centrală.

LUT3

Imobilul proiectat de arh. Tiberiu Niga se află în apropierea Sălii Palatului, în centrul capitalei. Lucrărie propuse au implicat strict intervenţii de reparaţii în regim de urgenţă a finisajelor clădirii şi a împrejmuirii acesteia, fără modificarea funcţiunii existente de locuire. Clădirea este reprezentativă pentru stilul arhitectural art-deco şi a necesitat o intervenţie atentă asupra volumetriei sale ample, cât şi asupra curţilor sale, inclusiv cea de onoare de pe Stradă Luterană. Proiectul a inclus şi refacerea fântânii arteziene originale proiectată de acelaşi arh. Tiberiu Niga, împreună cu imobilul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.