Într-un interviu acordat echipei Investing în Property, Valentin Morar, CEO Wallberg, a răspuns unor întrebări actuale, întrebări care ne transformă din poziţia de “curioşi”, în persoane care privesc manifestarea pieţei imobiliare şi acţionează în consecinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre proiectul XCity Towers, despre avantajele unei achiziţii într-o perioadă de criză şi, nu în ultimul rând, despre potenţialul Timişoarei, vom detalia în rândurile de mai jos.

O regulă generală defineşte punctul de inspiraţie ca fiind un pas spre ceea ce urmează a fi creat –  construit, pentru ca, ulterior, rezultatul să inspire. Să pornim de la momentul 0. Ce anume v-a inspirat crearea proiectului XCity Towers?

Ca dezvoltator, suntem axaţi pe proiecte de amploare prin care să putem să ne lăsăm amprenta asupra zonelor şi oraşelor în care dezvoltăm. În momentul în care ne-am uitat atent la Timişoara că posibilă destinaţie pentru următorul nostru proiect major, am văzut un potenţial deosebit. În plus, contextul era favorabil pentru că în Timisoara, cu 1-2 excepţii notabile, lipseau proiectele de anvergură. Am privit situaţia că pe o oportunitate uriaşă pentru a materializa viziunea noastră de a dezvolta un concept de locuire diferit, axat pe tinerii profesionişti, din corporaţii, aflaţi într-o perioadă de plină expansiune a vieţii lor personale şi profesionale.

  • Care sunt detaliile ce diferenţiază XCity Towers de celelalte proiecte imobiliare?

Sunt o serie de diferenţiatori pe care proiectul nostru îi are. În primul rând, amploarea; dezvoltăm 9 turnuri rezidenţiale pe o suprafaţă de 5 hectare, redesenăm skyline-ul Timişoarei, un oraş cu un istoric de dezvoltare pe orizontală, prin urmare relativ monoton. Construim un cartier cu totul nou, care va fi la rândul lui integrat într-o zonă privilegiată, ce traversează o reconversie urbană majoră şi care va deveni un nou centru şi viitorul pol de dezvoltare în oraş. Totodată, suntem la distanţă de câteva minute de principalele centre de interes, fie că vorbim de shopping, entertainment sau birouri.

Propunem o arhitectură demnă de secolul 21, a cărei valoare va dăinui în timp. Înţelegem nevoia de spaţiu şi intimitate a viitorilor locuitori, avem o distanţă de 50 m între clădiri, fiind cel mai aerisit proiect dezvoltat în oraş. Apoi, sunt aspectele funcţionale care asigură un stil de viaţă intim, confortabil, ce redefineşte locuirea colectivă – apartamentele sunt despărţite prin pereţi dubli de cărămidă, iar împărţirea apartamentelor este adaptată la viaţa contemporană cu spaţii ergonomice, fluide şi versatile care se pot converti uşor, în funcţie de nevoi, în birou, loc de joacă sau camera pentru o bunică sau bonă. Ne preocupă în mod deosebit conceptul de healthy home pe care azi îl considerăm mai valoros decât oricând şi de aceea l-am introdus în conceptul de locuire pe care îl propunem, în cartierul nostru, respectul pentru intimitate fiind garantat, accesul la facilitate sportive este la îndemână, cartierul este foarte aerisit, într-o zonă neexpusă la arterele intens circulate, vor fi 11.000 mp de spaţii verzi, un parc central de 6000 mp.

  • Cu prima parte a proiectului finalizată şi deja locuită, urmăriţi aceleaşi standarde sau, pe parcurs, v-aţi raportat la modificările aduse societăţii în ultima perioadă?

Gândind întregul proiect într-un mod unitar, având viziunea de cartier bine conturată, nu a fost nevoie să efectuăm modificări substanţiale. Proiectul nostru a anticipat foarte bine nevoile clientului pe care îl targetăm – tânărul corporatist în plină expansiune profesională şi personală, prezente în modul în care am gândit mixul de apartamente şi compartimentarea, inclusiv studiourile din XCity Towers oferă funcţionalitatea unui apartament cu două camere, spaţiul de dormit fiind o cameră delimitată, iar toate apartamentele noastre prevăd spaţiu adecvat pentru home office. Pandemia a accelerat acest mod de viaţă în care atenţia asupra spaţiului de locuit a crescut considerabil.

  • Ce informaţii ne puteţi împărtăşi despre stadiul lucrărilor Tower 2?

Suntem într-o etapă foarte avansată, urmând să finalizăm proiectul în următoarele săptămâni şi să trecem la etapa de predare a apartamentelor la începutul anului viitor. De asemenea, am demarat lucrările de construcţie la Tower 3 cu livrare în 2024.

  • Iar acum, privind din exterior, cum definiţi piaţa imobiliară din ultimii doi ani? Care dintre aceşti ani au fost mai provocatori din punct de vedere al strategiei adoptate?

În ultimii trei ani, am experimentat două evenimente semnificative, pandemia şi războiul din ţara vecină, care nu au precedent în istoria recentă. 2020 a fost un prim şoc puternic, dar criza pandemică, restricţiile din acea perioada ne-au făcut mai rezilienţi şi mai pregătiţi pentru situaţiile dificile. 2021, pentru noi, a fost un an în care rezultatele au depăşit aşteptările din punct de vedere a vânzărilor încheiate. Conflictul din Ucraina însă, izbucnit la începutul acestui an, a generat o creştere neaşteptată şi bruscă a costurilor de construcţie, înlănţuind o serie de scumpiri reflectate în preţul final al apartamentelor, la care adăugăm inflaţia fără precedent şi creşterea costului de finanţare. Toate acestea sunt aspecte pe care nimeni nu le putea prevedea şi care au impact major în comportamentul cumpărătorului. Pe de altă parte, apartamentele în România au în continuare un raportat bun între puterea de cumpărare şi preţ. Chiar dacă piaţa a acceptat noua paradigmă a preţurilor, traversăm în continuare o perioadă cu foarte mulţi factori perturbatori – elemente ce pot provoca temeri şi care influenţează comportamentele cumpărătorilor potenţiali. Lucrurile, însă, se vor stabiliza treptat, iar începând cu a doua parte a anului viitor cererea va reveni pe un trend ascendent.

  • Cum vedeţi oferta pe piaţă locală?

Timişoara e un oraş dinamic, piaţa locală este competitivă, există în prezent câteva proiecte importante şi ne simţim bine în acest peisaj concurenţial pentru că se validează conceptul de locuire pe care îl propunem, cumpărătorul se educă şi proiectele de calitate se diferenţiază mai uşor.

  • Ce gând stă în spatele deciziei de achiziţie? De ce ar alege un comparator să achiziţioneze azi?

Există în piaţă o serie de cumpărători maturi, cu o educaţie financiară şi care văd azi, în piaţă imobiliară, oportunitatea de a-şi creşte valoarea economiilor şi a le proteja de inflaţie, achiziţionând bunuri imobiliare. Întotdeauna e bine să privim spre business-urile de succes, şi în perioada aceasta, vedem multe achiziţii în zona imobiliară. Cei care se lasă pradă emoţiilor, e dovedit că au de pierdut; cel mai bun moment de a cumpăra e atunci când ai nevoia şi când îţi permiţi. De altfel, cei care au aşteptat în ultimii 3-4 ani o scădere a preţurilor s-au înşelat şi unii dintre ei nu îşi mai permit să cumpere sau fac downgrade în achiziţie. Uitându-ne la parcursul istoric al economiilor mature, putem afirma, fără niciun dubiu, pe termen mediu şi lung valoarea apartamentelor creşte, concomitent cu restrângerea oportunităţilor de achiziţie. Sunt ţări unde ponderea proprietăţilor deţinute de mari fonduri de investiţii şi companii imobiliare ajunge predominantă.

  • Iar în final, dorim să ne prezentaţi viziunea asupra Timişoarei. De ce ar alege unele persoane o schimbare definitivă, şi anume cea de a se muta în oraş?

Timişoara este un oraş în plină expansiune care nu şi-a atins încă potenţialul maxim. E principalul pol de dezvoltare din vestul ţării, puterea de cumpărare şi nivelul de trăi sunt comparabile cu regiuni din vestul Europei. Calitatea vieţii şi oportunităţile pe care le oferă educaţional, profesional, cultural fac din Timişoara unul din cele mai ofertante oraşe de la noi. Atmosfera cosmopolită, mixul de culturi îi dau un aer aparte. Ritmul de viaţă e relaxat, dar oportunităţile sunt multiple. E un oraş cu personalitate care va continua să fie atrăgător pentru locuitori din alte zone, iar anul viitor fiind în spotlight prin titlul de Capitală Europeană a Culturii va aduce un plus la vizibilitate şi imagine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.