Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite producerea de energie din surse regenerabile pe terenuri agricole de categorie inferioară, păşuni, vii şi livezi, iniţiată de deputatul arădean Glad Varga, alături de alţi colegi liberali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

      „Alături de colegii mei parlamentari PNL, am reuşit să schimb condiţiile de realizare a investiţiilor pentru producerea de energie din surse regenerabile pe terenuri agricole extravilane de categorii inferioare. Astfel, în conformitate cu noile prevederi incluse în Legea pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991, pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, situate în extravilan, se pot amplasa obiective de investiţii specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacităţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide şi biogaz, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare, în suprafaţă de maximum 50 ha”, susţine deputatul Glad Varga, vicepreşedinte al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism şi membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic.

          Potrivit actului normativ, există posibilitatea ca respectiva suprafaţă de teren agricol sau ocupată de pajişti permanente să fie utilizată în sistem dual, atât pentru producţia agricolă sau păşunatul animalelor şi producerea de furaje, cât şi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile. „Pentru 2030, România şi-a asumat ca 30,7% din consumul de energie total să provină din surse regenerabile, adică aproximativ 7 GW, iar pentru a obţine sprijin din Fondul pentru Modernizare, cu un buget alocat României de 1,4 miliarde euro, ţara noastră trebuie să depună propuneri de investiţii în acest domeniu până cel târziu în 13 septembrie 2022. Intrarea în vigoare a modificărilor menţionate sprijină totodată absorbţia fondurilor nerambursabile disponibile prin PNRR şi Fondul de Modernizare”, a ţinut să precizeze Glad Varga.

        Forma promulgată a legii este disponibilă aici: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2022/pr022_22.pdf

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.