„Sperăm să bucurăm publicul din nou, ca de obicei, dar de data aceasta cu un altfel de spectacol. Întâlnirile de anul acesta sunt speciale pentru că, pe lângă dans contemporan, ne întâlnim şi cu rock-ul. Şi nu cu orice fel de rock, ci cu rock-ul îndrăcit”, a declarat Gilda Lazăr, la conferinţa de presă organizată la Teatrul Naţional Bucureşti pentru a anunţa cea de-a XXII-a ediţie a Întâlnirilor JTI, care în acest an au ca invitată compania de dans Jean-Claude Gallotta, din Franţa. Jean-Claude Gallotta va prezenta în această seară la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti spectacolul My Ladies Rock.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mathilde Altaraz, co-fondator al companiei Jean-Claude Gallotta a amintit mai întâi de legăturile cu România. Ca de fiecare dată când un artist străin vorbeşte despre dansul contemporan românesc, şi Mathilde Altaraz a făcut referire la Gigi Căciuleanu, coregraful româno-francez de talie internaţională, precizând că una dintre dansatoarele companiei a lucrat cu acesta în Chile. În compania lui Jean-Claude Gallotta se află şi doi studenţi ai Ruxandrei Racovitză, care este profesor de dans la Conservatorul din Paris şi care a dansat cu Gigi Căciuleanu.

My Ladies Rock este un spectacol punte cu My Rock, o altă creaţie a companiei Jean-Claude Gallotta, realizată la aniversarea a 50 de ani de la apariţia rock-ului şi de la începerea activităţii lui Merce Cunningham: „Jean-Claude Gallotta a dorit astfel să îmbine cele două iubiri ale sale, muzica rock şi pe cel prin care a descoperit dansul contemporan, Merce Cunningham”. Cu My Ladies Rock, Jean-Claude Gallotta a căutat un echivalent feminin în istoria acestei culturi a distrugerii, a rock-ului, după cum a spus Mathilde Altaraz: „Sunt cântăreţe cunoscute şi mai puţin cunoscute. E o poveste incredibilă. Au fost probleme legate de drepturile de autor. Am făcut apel şi la specialişti din cinema care aveau experienţă în domeniu. Erau interprete pe care Jean-Claude le adora, dar familiile lor s-au opus difuzării melodiilor. Pentru Janis Joplin am reuşit să utilizăm o singură melodie”.

„De obicei, Jean-Claude Gallotta lucrează în linişte, nu neapărat pe muzică. Astfel, are libertate de decizie pentru mişcare în raport cu muzica. Cu toate acestea, le spune dansatorilor că nu pot fi surzi la ceea ce aud. Dansatorii trebuie să fie muzicieni. Există o ritmicitate vizuală, care nu se poate obţine fără muzică. Sunt momente ale dansului, ca nişte ferestre în care se poate improviza, dar într-un cadru precis. Veţi vedea că Jean-Claude nu pune accent pe formă, ci mai degrabă pe flux, pe energie, pe ritm”, a mai spus Mathilde Altaraz.

My Ladies Rock va fi prezentat şi la Sibiu, pe 2 şi 3 iulie, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), la sala Eugenio Barba.

„Va fi interesant de văzut cum va fi acest spectacol în spaţii diferite. Într-un spaţiu clasic, la TNB şi într-un loc neconvenţional, cum e sala dintr-un spaţiu industrial, în Sibiu”, a precizat directorul JTI. „Prima oară este despre descoperire, apoi când vedem spectacolul a doua oară este despre a primi ceea ce ni se oferă”, a adăugat Mathilde Altaraz.

„Să ne bucurăm de dans, de tot ceea ce înseamnă mişcarea, în această seară şi pe 2 şi 3 iulie, la Sibiu. Alvin Ailey, a cărui companie de dans a fost invitată a Întâlnirilor în 2008 spunea că a dansa este un act de progres, de creştere, este muzică, învăţare, celebrare, bucurie”, a încheiat Gilda Lazăr.

Producător general: Fundaţia Art Production. 

Parteneri: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Teatrul Naţional Radu Stanca. Parteneri media: TVR, Radio Romania Cultural, RFI România, Blitz TV, AmosNews, Webcultura, Pro Contemporania, The Culture Club, Eventim, Entertix.

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy, în 2017 „Noism”, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans „Martha Graham”, iar în 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. Întâlnirile JTI din 2020 şi 2021 au fost amânate din cauza pandemiei desfăşurându-se cu un decalaj de un an. Ultima ediţie i-a avut ca invitaţi pe Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan şi Jazz at Lincoln Center Orchestra.

Întâlnirile JTI ediţia 2021, cu Jean-Claude Gallotta, sunt organizate ca de obicei de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.