Reunite într-o şedinţă comună de plen, Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat, cu 235 de voturi „pentru”, 24 „împotrivă” şi 5 abţineri, „Declaraţia Parlamentului privind consolidarea egalităţii de şanse în România”. Documentul, agreat de marea majoritate a partidelor politice parlamentare, prezintă un set de măsuri care au ca scop realizarea acestui deziderat, însuşit în mod instituţional de forul legislativ al ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Parlamentul României declară că încurajează participarea deplină şi egală a tuturor femeilor din România şi demersurile care să dezvolte, finanţeze şi implementeze programe, iniţiative şi politici publice relevante. De asemenea, recunoaşte necesitatea implementării şi aplicării unui cadru legislativ care să elimine inegalităţile nedrepte şi să promoveze accesul egal la mandatele de reprezentare politică sau la responsabiIităţile profesionale şi poziţiile de conducere.

Declaraţia sprijină eliminarea tuturor formelor de inegalitate de gen precum: violenţa împotriva femeilor şi fetelor, casătoria timpurie şi forţată, nerespectarea drepturilor reproductive, lipsa de echitate la angajare, diferenţele salariale între femei şi bărbaţi, participarea inegală la luarea deciziilor private şi publice.

Totodată, Parlamentul României salută modificări şi iniţiative orientate pe stabilirea unei cote de reprezentare de gen pe listele de candidaţi pentru alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare.

Declaraţia consideră oportună intensificarea demersurilor pentru a asigura o paritate reală pentru poziţiile eligibile şi pentru a creşte reprezentarea femeilor la nivel local, naţional şi european.

Forul legislativ al ţării îndeamnă toţi actorii politici şi instituţionali să contribuie la participarea semnificativă a femeilor în toate domeniile de activitate şi la toate nivelurile de decizie, să susţină eliminarea inegalităţii, discriminării de gen şi combaterea prejudecăţilor şi stereotipurilor de gen şi să depună eforturi pentru a lucra împreună în echipă.

În finalul documentului, Parlamentul susţine dialogul inter-instituţional privind educaţia sensibiIă la gen, care să promoveze incluziunea şi echitatea.

Această Declaraţie recunoaşte în mod semnificativ importanţa egalităţii de şanse ca un drept fundamental şi ca unul dintre principiile de bază pe care se clădeşte o societate durabilă, rezilientă, deschisă, paşnică, prosperă, incluzivă şi competitivă.

Sunt încredinţată că, în urma elaborării acestui document cu valoare nu doar de simbol, vom conştientiza cu profunzimea necesară, importanţa combaterii oricărei forme de discriminare directe sau indirecte la adresa femeilor, inclusiv aplicarea unor măsuri adecvate pentru a capacita femeile la realul potenţial de dezvoltare şi participare în viaţa economică, socială, politică, culturală şi civică a României.

Sunt convinsă că, în viitorul apropiat, societatea românească îşi va putea valorifica pe deplin potenţialul, prin recunoaşterea diversităţii de care dispunem, iar egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi va determina un plus semnificativ de productivitate şi competitivitate, condiţii absolut necesare pentru dezvoltarea generală a ţării şi progresul tuturor românilor.

Deputat PSD Vrancea,

ELENA STOICA

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.