Unele masini functioneaza perfect, fara nici un fel de probleme, chiar si la 10 sau 15 ani de la cumparare sau dupa parcurgerea mai multor sute de mii de kilometri. Altele, in schimb, au nevoie de reparatii mult mai repede, din cauza ca diferite componente se uzeaza.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amatorii cred ca totul tine de noroc, insa specialistii in domeniu si soferii profesionisti stiu ca, in realitate, totul depinde de modul in care a fost condus si intretinut fiecare automobil. Unul dintre aspectele care trebuie luate mereu in calcul se refera la folosirea unui ulei auto de calitate, care poate sa prelungeasca viata motorului.

Importanta schimbului de ulei auto

Cea mai importanta functie a lubrifiantilor consta, asa cum le spune si numele, in lubrifierea pieselor care se afla in miscare in timpul deplasarii masinii. Astfel, sunt prevenite supraincalzirea si frecarea lor, care pot avea ca efect uzura prematura. Folosirea unui ulei auto de calitate va impiedica oxidarea, coroziunea si ruginirea unor piese precum pistoane, segmenti, arbore cotit sau biele.

Acesta nu este insa singurul mod in care lubrifiantii contribuie la buna functionare a unui automobil. Ei au si rolul de racire a motorului, ceea ce ii prelungeste durata de viata.

La motoarele vechi, foarte uzate, se intampla frecvent sa fie eliberate in mod constant particule fine de metal. Acumulate in timp, acestea pot sa formeze dopuri, insa acest risc este impiedicat de folosirea corespunzatoare a lubrifiantilor.

Alte beneficii constau in reducerea emisiei de substante poluante si intr-o reducere usoara – dar semnificativa, pe durate indelungate de timp – a consumului de carburant. Pentru a fi obtinute toate aceste efecte pozitive, este nevoie ca schimbul de ulei sa fie efectuat la timp.

Cum stii ca a venit momentul sa cumperi ulei auto?

Soferii si chiar mecanicii auto au opinii diferite, in ceea ce priveste momentul ideal pentru schimbarea lubrifiantilor, in functie de timpul trecut de la ultimul schimb sau de numarul de kilometri parcursi.

Intr-adevar, regulile pot sa difere de la un model la altul si, de asemenea, in functie de tipul de a conduce si de drumurile parcurse. Insa, in general, un schimb de ulei auto trebuie realizat dupa parcurgerea a cel mult 30 000 de kilometri. De asemenea, este recomandat sa aiba loc cel putin o data la fiecare 2 ani, indiferent de distanta parcursa in acest interval de timp.

Aparitia unor zgomote nefiresti la motor poate semnaliza, la randul sau, o uzura excesiva, determinata tocmai de scaderea gradului de lubrifiere. Prin urmare, si in acest caz trebuie verificat daca nu este nevoie de un schimb.

La autoturismele produse in ultimii ani, exista indicatoare de bord care atrag atentia asupra necesitatii de a completa sau de a inlocui lubrifiantul. Ele reprezinta cele mai bune indicii chiar si pentru un sofer lipsit de experienta. Daca arata culoarea galbena, trebuie sa faci cat mai curand o programare la un service. Daca arata culoarea rosie, schimbul trebuie sa aiba loc imediat.

Asigura-te ca masina pe care o conduci are in permanenta ulei auto de calitate! In acest fel, impiedici o uzura prematura si te asiguri de faptul ca fiecare drum, inclusiv cele lungi, vor fi parcurse fara nici un fel de probleme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.