Consilierii Locali ai PMP Iaşi au depus, la Consiliul Local al Municipiului Iaşi, miercuri 14 martie 2018, propunerea privind adoptarea declaraţiei de susţinere a unirii Republicii Moldova cu România şi înfiinţarea unui punct de semnare a declaraţiei de către cetăţenii Municipiului Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

100 de ani au trebuit României şi Republicii Moldova să înţeleagă că este momentul să redevină o singură ţara. 100 de ani ne-au trebuit nouă, românii de pe ambele maluri ale Prutului, să înţelegem că stă în puterea noastră să cerem reîntregirea ţării şi că uniţi ne putem face auzită vocea.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România.

Ȋn condiţiile ȋn care decretul regal de promulgare a actului unirii Basarabiei cu România, dat de Regele Ferdinand I, a fost semnat la Iasi, astăzi, Consiliul Local Iaşi trebuie să-şi asume, oficial, declaraţia de susţinere a unirii a Republicii Moldova cu România. Anul Centenarului trebuie să fie marcat de acest eveniment care va da grai dorinţelor bunicilor şi părinţilor noştri.

Consiliul Local Iaşi are şansa de a scrie istorie, călcând pe urmele celor aproape 100 de localităţi din Republica Moldova care au semnat şi asumat declaraţia de susţinere a unirii celor două ţări. Cele mai importante argumente pentru această decizie sunt cele istorice, marcate de lupta pentru reîntregirea spirituală şi naţională. Suferinţele trecutului, lupta până la sânge pentru pământul românesc, trebuie omagiate astăzi. Nu trebuie uitate nici deportările către lagărele sovietice sau puşcăriile din care intelectuali români de seamă, reprezentanţi ai bisericii şi oştirii, lideri politici şi nenumăraţi luptători pentru libertatea şi demnitatea naţiunii române, mulţi rămaşi anonimi, nu s-au mai întors.

 “Nu mai este o noutate faptul că PMP şi-a asumat, ca proiect de ţară, unirea Republicii Moldova cu România. Totodată, în contexul în care în 2007 am iniţiat procedura de infrăţire dintre municipiile Iaşi şi Chişinau consider că în preajma zilei de 27 martie, Consiliul Local Iaşi ar trebui să adopte, de principiu, această declaraţie de unire. Prin această acţiune, noi, ieşenii ne vom reafirma sprijinul şi susţinerea pentru fraţii noştri de peste Prut. In plus, este anul Centenarului, anul în care trebuie să dispară urmările pactului criminal Ribbentrop – Molotov, iar graniţele României Mari să revină pe Nistru.

Proiectul PMP "Unirea României cu Republica Moldova" este adevăratul proiect de ţară şi în acest sens vom demara o campanie de explicare a acestui proces îndemnând consiliile locale să voteze îm mod simbolic, ca semnal de răspuns pentru gestul comunităţilor din Republica Moldova, dorinţa de unire cu aceasta “, a declarat deputatul Petru Movilă, preşedintele PMP Iaşi.

Deputat PMP Iaşi

Petru Movilă

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.