Începând cu 1 ianuarie 2024, mediul de afaceri din România se află în mijlocul unei transformări semnificative odată cu implementarea sistemului electronic RO e-Factura. Această schimbare legislativă impune ca toate firmele să transmită şi să primească facturi în format electronic prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV) până la data de 1 iulie 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tranziţie treptată

În primele 6 luni ale anului 2024, facturile pe hârtie vor funcţiona în paralel cu e-Factura, iar în primele 3 luni nu se vor aplica amenzi, oferind astfel o perioadă de tranziţie pentru adaptarea afacerilor. Începând cu 1 aprilie şi până la sfârşitul lunii iunie, se vor da amenzi pentru nedepunerea facturilor electronice în portalul ANAF, dar se vor accepta şi facturile standard la primire.

Schimbare totală de la 1 iulie 2024

De la 1 iulie 2024, toate facturile vor trebui depuse şi primite exclusiv prin intermediul serverului ANAF. Firmele care continuă să primească facturi pe hârtie după această dată trebuie să verifice dacă acestea au fost încărcate şi în SPV. Doar facturile validate de ANAF, conţinând sigiliul Ministerului Finanţelor, vor fi înregistrate în contabilitate.

În această perioadă de schimbare, firmele caută soluţii eficiente pentru conformitatea fiscală, fie achiziţionând certificate fiscale, fie adoptând servicii de contabilitate online, cum este Keez, care oferă un program de facturare integrat cu e-Factura gratis, inclus în preţul abonamentului de contabilitate.

Paşi spre conformitate

Pentru a te adapta la noul sistem şi pentru a evita amenzile, iată ce trebuie să faci:

Cont în SPV şi Semnătură Digitală
Creează un cont în Spaţiul Privat Virtual şi achiziţionează o semnătură digitală pentru a putea depune facturile electronice pe portalul ANAF.

Ai grijă ca facturile să fie în format XML

Asigură-te că toate facturile depuse în SPV sunt în format XML, cerinţă esenţială pentru înregistrarea lor în contabilitate începând cu 1 iulie 2024.

Program de facturare integrat cu e-Factura
Nu vei mai putea face facturi în Word sau Excel. Pentru ca factura să fie acceptată de ANAF, trebuie depusă în format XML şi vei avea nevoie de un program de facturare pentru asta. Cel mai simplu este să apelezi la un program de facturare integrat cu e-Factura.
Poţi apela la cel pus la dispoziţie gratuit de ANAF sau la un sistem de contabilitate online care are şi program de facturare integrat cu e-Factura.

Arhivare Digitală

Stochează toate e-Facturile într-o arhivă digitală. Keez oferă funcţionalitatea de arhivare inclusă în serviciile lor de contabilitate online.Totodată, de la 1 iulie 2024, doar aceste facturi vor mai putea fi înregistrate în contabilitate.

Adaptare pentru viitor

În concluzie, e-Factura reprezintă o schimbare semnificativă în mediul de afaceri, impunând necesitatea adaptării pentru a evita amenzi şi pentru a asigura conformitatea fiscală. Cu soluţii practice, precum cele oferite de Keez, poţi transforma această provocare într-o oportunitate de îmbunătăţire a proceselor contabile şi de gestionare a documentelor financiare. E timpul să te pregăteşti pentru viitor!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.