Tofu cu clorură de calciu (soluţie care se foloseşte la îndepărtarea gheţei de pe şosele). Consumul frecvent de margarină poate duce la mărirea ficatului, rinichilor, infarct miocardic şi accident vascular cerebral. 1 din 2 produse conţine acid citric. 1 din 4 produse conţine metabisulfit de sodiu 1 din 5 produse conţine câte 2 conservanţi. 1 din 6 produse conţine caragenan. 1 din 8 produse conţine clorură de calciu. 1 din 10 produse conţine monoglutamat de sodiu. Numai 10% din produsele analizate nu conţin aditivi alimentari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul privind calitatea produselor vegetale consumate frecvent de către consumatori în perioada postului, face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: ”Să învăţăm să înţelegem eticheta!”. Prin această campanie, experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) îşi propun să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât aceştia să facă achiziţii în cunoştinţă de cauză. Totodată, Asociaţia Pro Consumatori (APC) îşi doreşte să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să tragă un semnal de alarmă în privinţa unor produse alimentare bogate în grăsimi vegetale hidrogenate, sare şi a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii consumatorilor.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat, în vederea realizării unui studiu privind calitatea produselor vegetale 35 de preparate şi semipreparate din marile structuri comerciale.

Au fost analizate produsele fabricate/distribuite de următoarele societăţi comerciale: Carrefour, Via-Trend, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, Compania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia şi Alpro Com Va.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea studiului s-au avut în vedere următoarele obiective:

  1. Îmbunătăţirea nivelului de informare al consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informaţii rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.
  2. Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
  3. Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate şi prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătăţii consumatorului de produse vegetale/de post.
  4. Îmbunătăţirea nivelului de informare a consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informaţii rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.

Rostul postirii înaintea unei mari sărbători are multe semnificaţii şi efecte dezirabile deopotrivă pentru trup, ca şi pentru suflet. Corpul celui ce posteşte echilibrat se curăţă de toxine, se regenerează şi se găseşte pregătit pentru o receptare superioară a plăcerii bucatelor din ziua de sărbătoare. Pentru suflet, postul este o perioadă de gimnastică spirituală în care gândul negru este ţinut departe, mintea îşi găseşte rosturile şi libertatea, curăţindu-se de informaţia multă, inutilă şi chiar dăunătoare, primenindu-ne pentru momentele bine ritmate ale sărbătorii. Acest antrenament periodic, fizic şi spiritual, se constituie într-o alternativă valoroasă redescoperită mereu şi mereu, de către fiecare generaţie, la noianul de înnoiri pe care tentaţiile universului cotidian, pe de o parte, şi natura umană curioasă şi insaţiabilă, pe de altă parte, le perpetuează.

De la confesiune la confesiune, postul poate avea un conţinut destul de diferit, de la interzicerea consumului de produse de origine animală (ortodocşi), la abţinerea de la consumul de carne (catolici), până la interzicerea consumului oricărui aliment în timpul zilei (baptişi, tradiţie apropiată de postul din credinţele orientale), acestea fiind doar câteva din diferenţele care se referă la post. La acestea se adaugă faptul că peştele şi produsele de pescuit au un statut special, fiind considerate sau nu alimente prohibite, de la confesiune la confesiune, de la zonă la zonă şi de la un secol la altul. Mai trebuie precizat că postul este regulă pentru maturi; oriunde şi oricând au existat şi există excepţii pentru copii, persoane cu probleme de sănătate, bătrâni etc. Este cunoscut, de asemenea, că postul înseamnă nu doar abţinere de la mâncare, ci şi de la o seamă de alte surse de plăcere, bine cunoscute de credincioşi.

Consumatorul contemporan are de unde alege. Problema care apare este legată de satisfacţia pe care o simte consumatorul în faţa acestei oferte, satisfacţie care este neapărat legată de orizontul dorinţelor sale.

Denumirea alimentelor este fundamentală – aceasta descrie adevărata natură a produselor alimentare şi ajută consumatorii să distingă un produs de altul. Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria produselor de post trebuie să fie mai frecventă, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte şi nu induc în eroare consumatorii.

Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare şi înşelătoare. Consumatorii pot avea greutăţi în a face diferenţe între un produs fără aditivi şi unul cu încărcătură chimică mare. Într-adevăr, ca regulă generală, acolo unde apa adăugată depăşeşte 5% din greutatea oricărui produs finit, ar trebui să apară pe lista ingredientelor.

Au fost achiziţionate următoarele produse alimentare folosite de către consumatori în perioada posturilor:

  • Fasole bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu şi acid citric (Carrefour)
  • Salată Humus Daniela’s cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu şi acid citric (Via-Trend)
  • Chifteluţe de legume cu caragenan şi gumă de guar (Carrefour)
  • Salată de vinete cu ceapă cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu şi acid citric (Carrefour)
  • Humus cu sorbat de potasiu şi acid citric (Cris-Tim)
  • Fantezie cu legume cu monoglutamat de sodiu şi carbonat de sodiu (Europrod/Agricola)
  • Salată de humus Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu şi acid citric (Ocean Fish)
  • Fasole bătută Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu şi acid citric (Ocean Fish)
  • Fulgi de fasole Foods Exclusive cu acid citric, metabisulfit de sodiu, mono şi digliceride ale acizilor graşi şi difosfat disodic (Pirifan Distribution)
  • Fulgi pentru piure de cartofi Malita cu metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor graşi şi curcumină
  • Fasole bătută instant Jasmin cu mono digliceride ale acizilor graşi, difosfaţi, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil şi acid citric (Olimp Company)
  • Piure de cartofi Knorr cu mono digliceride ale acizilor graşi, difosfat de sodiu şi metabisulfit de sodiu (Unilever)
  • Fulgi pentru fasole bătută Malita cu mono digliceride ale acizilor graşi, difosfat disodic, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil şi acid citric (Malita Saray Food)
  • Piure K Classic cu mono şi digliceride ale acizilor graşi, esteri ai acidului ascorbic cu acizi graşi, metabisulfit de sodiu şi curcumină (Kaufland)
  • Fulgi pentru fasole bătută C+C cu pirofosfat acid de sodiu, mono şi digliceride ale acizilor graşi, metabisulfit de sodiu, acid citric şi butilhidroxianisol
  • Pastă vegetală tartinabilă Penny cu polifosfaţi, clorură de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono şi digliceridele acizilor graşi, monoglutamat de sodiu, gumă xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel şi carmin.
  • Aperitiv vegetal cu seminţe de in (2,5%) şi ulei de cimbru fără aditivi (Scandia Sibiu)
  • Pastă vegetală Carrefour cu caragenan, glutamat monosodic, di-polifosfaţi de sodiu şi carmin.
  • Pate vegetal din boabe de soia (32%) Inedit – fără aditivi
  • Fasole bătută de la Cris-Tim cu sorbet de potasiu, benzoat de sodiu şi acid citric
  • Sos de maioneză Inedit cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar şi sorbat de potasiu (SC Inedit SRL)
  • Tofu în saramură Inedit cu clorură de calciu
  • Tofu Natur Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito- Fitt Covasna)
  • Tofu frământat Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito-Fitt Covasna)
  • Baton vegetal din tofu Inedit cu citrat trisodic, ascorbat de sodiu, gumă carruba, gumă xantan şi acid citric
  • Drob de ciuperci Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito-Fitt Covasna)
  • Pastă vegetală cu ceapă verde Unicarm cu cargenan, polifosfat de sodiu, acid izoascorbic şi caramel (Unicarm)
  • Preparat vegetal Cizzy cu difosfat de sodiu, polifosfat de sodiu, gumă locust, caragenan, acid citric şi sorbat de potasiu (Deserta)
  • Vursti vegetali Fito-Fitt, fără aditivi (Fito-Fitt Covasna)
  • Specialitate vegetală pe bază de grăsimi şi uleiuri vegetale Viofast cu acid citric şi acid sorbic (Viotros Grecia)
  • Soia Yofu cireşe Alpro cu citrat de tricalciu, citrat de sodiu şi acid citric (Alpro Com Va)
  • Grăsime tartinabilă vegetală cu 25% grăsime cu mono şi digliceride ale acizilor graşi, poliricinoleat de poliglicerină, acid sorbic şi acid citric (Carrefour)
  • Grăsime tartinabilă cu 25% grăsime Sarina Family cu mono şi digliceride ale acizilor graşi, poliricinoleat de poliglicerină, acid citric, sorbat de potasiu şi beta-caroten(Mega Image)
  • Grăsime tartinabilă cu 30% grăsime Becel Light cu mono şi digliceride ale acizilor graşi şi acid citric (Unilever)
  • Grăsime tartinabilă vegetală cu 20% grăsime Delma Sandviş cu poliglicerol, poliricinoleat, mono şi digliceride ale acizilor graşi şi acid citric (Unilever)
  • Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora.

La realizarea studiului s-au avut în vedere prevederile legale în vigoare referitoare la etichetarea alimentelor şi în mod special:

- Prevederile privind ingredientele, modul de introducere pe etichetă şi indicarea ingredientelor cu potenţial alergen.

- Prevederile privind denumirea sub care este vândut alimentul - care trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăţilor alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricaţie.  

Legislaţia în vigoare precizează faptul că pe o etichetă ingredientele se menţionează în ordine descrescătoare din punct de vedere al cantităţii regăsite în alimentul respectiv, adică primul ingredient se regăseşte în produsul respectiv în cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regăseşte într-o cantitate mai mică decât primul,  ş.a.m.d.

Scopul etichetării – este acela de a oferi consumatorilor informaţiile necesare, suficiente, verificabile şi uşor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigenţelor lor din punctul de vedere al nevoilor şi posibilităţilor lor financiare, precum şi de a cunoaşte eventualele riscuri la care ar putea fi supuşi. Informaţiile înscrise pe etichetă - care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privinţa caracteristicilor alimentului şi, în special, a naturii, identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei sale, precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie.

Ingredientele regăsite în compoziţia produselor de post analizate sunt următoarele: apă, grăsime vegetală din nucă de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapiţă, fibre de Psyllium, fibre de inulină, pesmet din grâu, sare iodată, zahăr, sirop de glucoză, sirop de caramel, dextroză, fructoză, lecitină din soia, amidon, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, curcumină, arome şi pectine, fulgi de cartofi, fasole pudră, mazăre pudră, fulgi de mazăre, fulgi de fasole uscată, făină de fasole, făină de mazăre, cartofi deshidrataţi, ulei de soia, ulei de floarea soarelui, ceapă deshidratată, roşii pudră, morcov deshidratat, muştar praf, făină de grâu, fibre de mazăre, amidon de cartof, amidon nativ, izolat de soia, drojdie pulbere, proteină vegetală hidrolizată din porumb şi rapiţă, fibră de grâu, proteină vegetală de soia, extract din fructe şi legume, sare de mină neiodată, usturoi, boia dulce, nucşoară, piper boabe, foi de dafin, porumb.

Arome – termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă şi care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul şi/sau gustul.

  1. Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate şi prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătăţii consumatorului de produse vegetale/de post.

În cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 aditivi alimentari, după cum urmează:E100– curcumină, E120 – carmin/coşenilă, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu ,E320 butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitină din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331citraţi de sodiu,  E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan,  E417 – gumă tara, E440 – pectină, E450  difosfat disodic, E452 – polifosfaţii, E460 – gumă de celuloză, E471 mono şi digliceride ale acizilor graşi, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu, E509 - clorură de calciu, E621 – monoglutamat de sodiu.

Dintre aditivii alimentari identificaţi în produsele vegetale/de post analizate, următorii sunt suspecţi de apariţia unor probleme grave de sănătate, astfel:

  • E100 curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbţie scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greaţă, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficienţe de fier la anumite persoane.
  • E120 – carminul este un colorant roşu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite. 
  • E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
  • E200 – acid sorbic este un conservant obţinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacţii alergice la nivelul pielii şi tulburări respiratorii. E200 provoacă reacţii alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii.
  • E211 benzoat de sodiu este un conservant cu acţiune antibacteriană şi antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
  • E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic şi mutagen pentru celulele sângelui uman.
  • E223 - metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reacţii alergice la persoanele sensibile la sulfiţi, incluzând reacţii respiratorii la astmatici, şoc anafilactic sau altfel de reacţii alergice la persoanele sensibile.
  • E304 – palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smalţul dinţilor.
  • E316 – izoascorbat de sodiu este o substanţă care prelungeşte perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.
  • E320 butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii şi stări de somnolenţă. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen şi cu efecte estrogenice.
  • E330 – acidul citric, agent de reglare a acidităţii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
  • E331 – citraţi de sodiu (săruri de sodiu ale acidului citric) sunt folosiţi şi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome, produce efecte secundare ca greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie etc.
  • E407 – caragenan, agent de îngroşare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer şi cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauţie.
  • E410 – gumă de carruba, agent de îngroşare. Poate provoca scăderea eficienţei anumitor substanţe (enzime) care ajută digestia.
  • E412 – gumă de guar, agent de îngroşare. Poate provoca alergii.
  • E415 gumă de xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenţă, diaree, crampe abdominale şi scăderea glicemiei.
  • E440 – pectină, agent de îngroşare. Poate fermenta în intestinul gros, provocând flatulenţă.
  • E450  difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reacţii alergice, tulburări de tranzit intestinal şi modifică echilibrul calciu-fosfor din organism.
  • E452 – polifosfaţii pot provoca alergii, dereglări hormonale, boli intestinale şi creşterea valorii colesterolului. Polifosfaţii dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase, favorizând apariţia osteoporozei.
  • E471 mono şi digliceride ale acizilor graşi. Aditivii E471 conţin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor graşi prezenţi în uleiuri şi grăsimi alimentare. Mai pot conţine şi mici cantităţi de acizi graşi liberi şi glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma şi de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.
  • E476 poliricinoleat de poliglicerină este un emulgator şi stabilizator artificial care poate provoca mărirea ficatului şi a rinichilor.
  • E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu este un emulgator.
  • E509clorura de calciu (în unele sortimente de tofu se foloseşte ca potenţiator de arome, agent de întărire şi acidifiant). Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacţii, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greaţă şi vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.
  • E621 – monoglutamat de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

 

“Clorura de calciu se obţine din calcar, prin reacţie cu acidul clorhidric, sau ca produs secundar la obţinerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii şi viitorii ani, a clorurii de calciu  vizează prevenirea formării gheţii şi îndepărtarea acesteia de pe şosele; faţă de sarea obişnuită (clorura de sodiu - NaCl), proprietăţile clorurii de calciu o fac mult mai eficientă în lupta cu adversităţile iernii pe şosele (este eficientă până la temperaturi de minus 52 grade Celsius), astfel că peste jumătate din producţia mondială de clorură de calciu se foloseşte în acest scop. Clorura de calciu are foarte multe utilizări în industria alimentară, unde are codul european E509 ca aditiv (agent de întărire, de sporire a fermităţii ţesuturilor – pulpele fructelor din conservele de legume, pasta de brânză tofu, dar şi pentru producerea unui înlocuitor de caviar din sucuri de legume şi fructe, ingredient în băuturile sportivilor etc.). Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacţii, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greaţă şi vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Ştiinţele Consumatorului şi Managementul Calităţii, ASE Bucureşti.

“Produsele de post, cu unele excepţii, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un conţinut insignificant de legume sub formă de pulberi, amidon, extracte de condimente şi aditivi alimentari din belşug. În această perioadă a anului pe durata postului Adormirii Maicii Domnului, există alternative sănătoase la produsele vegetale industriale, şi anume legumele şi fructele de sezon care sunt accesibile şi din punct de vedere al preţului. Deci, ne putem hrăni sănătos prin folosirea acestora la realizarea unor preparate alimentare. Din păcate, încă mai există consumatori care folosesc în perioada postului, şi nu numai, grăsimi tartinabile vegetale/margarine, despre care se ştie că prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) şi îl reduc pe cel bun (HDL), fapt care poate favoriza apariţia infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale. În Statele Unite ale Americii, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente  (FDA) a  dispus în anul 2015 printr-o decizie ca până în anul 2018 să se elimine de la comercializare alimentele cu conţinut de grăsimi trans. Solicităm pe această cale ca Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Parlamentul României să dispună astfel de măsuri legislative care să ducă la eliminarea unor astfel de produse de pe piaţă, despre care se ştie că favorizează apariţia unor boli cardiovasculare.” Conf. Univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

“Postul este o stare mentală, un exerciţiu de echilibru emoţional, de stări, atitudini, reacţii şi nicidecum o perioadă de restricţii alimentare. Când decidem că vrem să ţinem post este bine să ne pregătim, iar pregătirea presupune atât pregătire mentală cât şi alimentară. Alimentaţia în post nu este una întâmplătoare, majoritatea persoanelor luând în greutate pentru că iau decizii nepotrivite, cum ar fi pâine, zacuscă, soia şi cartofi prăjiţi, iar alţii scad în greutate prin subalimentare. Nu poţi intra în perioada de post după ce ai îngurgitat cantităţi industriale de alimente, combinate greşit şi deodată restricţia. Şi nici nu poţi reveni la obiceiurile alimentare nepotrivite, după perioada de post. Sănătatea înseamnă echilibru nutriţional şi nu şocuri alimentare şi de greutate. Vă sfătuiesc să consumaţi în post vegetale bogate în proteine, întrucât numai proteinele ne dau starea de saţietate. Ca exemplu, lintea verde, năutul, fasolea boabe cât mai închisă la culoare, fasolea verde şi ciupercile, gătite la abur şi cuptor. Soia are o cantitate mare de proteine, dar şi o mare cantitate de grăsimi vegetale şi nu este indicată tuturor. Totodată, soia este un fitoestrogen contraindicat în cantităţi mari, femeilor cu patologii de sân şi ginecologice. Folosiţi-vă imaginaţia şi combinaţi alimentele vegetale cu cantităţi mari de proteine cu fructele nu foarte bogate în zahăr şi legumele de culoare verde. Nu folosiţi ulei în exces, câteva felii de pâine albă cu zacuscă reprezintă o bombă calorică pentru orice organism. Gătiţi în loc de zacuscă, o tocăniţă de legume, de exemplu de dovlecei şi ciuperci şi nu folosiţi ulei, folosiţi o supa de rădăcinoase. Totodată, margarina ar trebui să fie o altă formă de ulei vegetal, dar ţineţi cont că nu e chiar aşa. Uleiurile vegetale sunt lichide, iar ca să ajungă în forma solidă, aşa cum este margarina, suferă un proces chimic de hidrogenare şi/sau amestec cu grăsimi de origine animală. Dacă sunteţi normoponderali puteţi să stropiţi cu câteva picături de ulei de măsline mâncarea sau salata, dar numai atât. Un exemplu de meniu de post poate fi: la micul dejun, o salată de legume de culoare verde cu linte, fasole păstăi şi dresing de lămâie cu muştar fără zahăr, la gustarea 1 fructe, mere verzi, căpşuni sau fructe de pădure, la prânz o supă cremă de linte, sau ciuperci la grătar cu salată verde şi mărar, sau supă cremă de mazăre, gustarea 2, salată de năut cu lămâie şi pătrunjel, iar seara la cină o salată de fasole păstăi de culoare verde cu sos chili sau muştar şi lămâie. Şi nu uitaţi, cele mai longevive persoane din lume, mănâncă puţin sau ţin post. Încercaţi şi această experienţă, o să ştiţi mai multe despre voi la final.” Dr. Florin Ioan Bălănică, Specialist în medicina personalizată, nutriţie şi nutrigenomică, Fondator al "Şcolii pentru Sănătate şi Longevitate", Membru al "Academiei Americane de Nutriţie şi Dietetică", Reprezentant pentru România al "Organizaţiei Europene pentru Medicina Stilului de Viaţă" (ELMO).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.