Jucătorii din sectorul agricol din România s-au confruntat în 2022 cu o serie continuă de fluctuaţii: pe de o parte creşteri ale costurilor pentru energie, combustibil şi îngrăşăminte, iar pe de altă parte scăderea preţului la cereale şi imposibilitatea valorificării produselor cu o marjă de profit cel puţin acceptabilă. Războiul din Ucraina şi ulterior deschiderea Coridoarelor Solidarităţii de către Uniunea Europeană au generat probleme pe lanţurile de aprovizionare şi o suprasaturare a pieţei europene: fermierii au experimentat dublarea preţurilor tuturor inputurilor agricole, dar şi fluctuaţii extrem de mari ale preţului cerealelor. Nici vremea nu a fost de partea fermierilor, anul 2022 fiind unul secetos, iar recolta slabă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scăderea înregistrată de sectorul agricol este confirmată şi de datele cu privire la evoluţia PIB-ului. În anul 2022, economia României a crescut cu 4,8% faţă de 2021, conform datelor INS. La creşterea PIB au contribuit comerţul, serviciile, construcţiile, în timp ce agricultura şi industria au avut o contribuţie negativă (-0,5%), ca urmare a scăderii volumului lor de activitate cu 11,6%, respectiv 2,3%. Ponderea agriculturii în PIB a rămas neschimbată în 2022 faţă de 2021, respectiv 4,5%.

Cum se prefigurează sectorul agricol în 2023? Fermierii sunt conştienţi că fluctuaţiile pe parcursul unui an sunt normale în acest domeniu, şi asta în ceea ce priveşte preţurile cerealelor şi producţia la hectar, fără să fie vorba însă despre impredictibilitate, menţionează Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest, în cadrul unui interviu calitativ realizat de Impetum Group pentru CONFIDEX S2 2023 despre aşteptările de la economia românească, dar şi despre starea sectorului agricol.

„Războiul din Ucraina a influenţat foarte mult sectorul. Se vede acest lucru în fluctuaţiile de preţ care au fost neobişnuit de mari sau, în orice caz, mai mari decât în ultimii ani. Au mai fost situaţii în care fluctuaţiile de preţ au fost mari, dar fiind perioade foarte lungi, lumea aproape că nu-şi mai aduce aminte, aşa cum e şi cu seceta, acum 2 ani am avut o secetă destul de severă. Sunt mulţi factori care influenţează preţurile din agricultură, este o piaţă globală. Agricultura se face pe diferite continente, nici măcar nu se recoltează peste tot în acelaşi timp. Dar mai sunt şi alţi factori care pot influenţa, precum tipul de culturi şi dinamica fiecăreia. Noi, la Holde Agri Invest, mergem pe nişte strategii pe termen lung de valorificare a produselor, în privinţa mixului de culturi, în ceea ce priveşte depozitarea sau irigaţiile. Credem că în acest fel putem să ne asigurăm o profitabilitate bună.

Este foarte multă emoţie în sectorul agriculturii. În momentul de faţă spre exemplu, vremea a fost destul de bună, semnele sunt bune şi atunci, cel puţin din punctul acesta de vedere, există ceva optimism. În ceea ce priveşte preţurile avem un pesimism acut în continuare. Lumea este foarte sensibilă acum, deci din punctul acesta de vedere nu m-aş baza foarte mult pe optimismul sau pesimismul celor din sector. Avem o situaţie de conjunctură, de moment.”

Rezultatele celei de-a opta ediţii a studiului CONFIDEX, care măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii, vor fi făcute publice de Impetum Group pe 23 mai. În perioada de colectare a datelor au avut loc interviuri calitative cu reprezentaţi ai mediului de afaceri şi ai administraţiei publice, cu scopul de a înţelege mai în profunzime datele cantitative.

Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group: „Acum mai puţin de un an, Roca Investments, parte a Impetum Group, lansa un nou pilon strategic de investiţii - holdingul de agricultură ROCA Agri RDF. Investeam atunci într-un domeniu cu un potenţial major de dezvoltare şi profitabilitate. Ca în orice alt sector de activitate, şi poate mai mult în agricultură decât în alte domenii, fluctuaţiile şi imprevizibilul fac parte din normalitatea business-ului. Investim în continuare în sectorul agricol, în ciuda fluctuaţiilor din ultimul an şi a crizei prin care trece domeniul. Ca antreprenor am trecut prin diverse crize şi cred că aceasta, ca şi multe alte, nu este insurmontabilă.”

Holdingul nostru ROCA Agri RDF este construit pe unul dintre pilonii strategici nu doar pentru Romania, ci si la nivel European. Impredictibilitatea este o realitate constantă în acest domeniu, investiţia noastră se bazează pe capacitatea de a vedea oportunitate şi mizam pe integrarea verticala a industriei, inclusiv în zona de procesare. Nu credem în pesimism sau optimism în agricultura, ci în capacitatea de a lucra bine cu incertitudinea”. a spus Alexandru Savin, Membru al Boardului ROCA Agri RDF din partea ROCA Investments. 

Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, CONFIDEX măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii. Demersul este în linie cu misiunea Impetum Group de a oferi mediului de business, pe lângă capital şi management, resurse prin care antreprenorii şi managerii să poată creşte valoare din business-urile lor.

În cele şapte etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 3.000 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajaţi.

Studiul CONFIDEX S1 2023, ce vor fi făcute publice pe 23 mai, acoperă un eşantion de aproximativ 500 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; transport, distribuţie, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar CEOs şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.

Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi şi măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.