Ştiinţa este acceleratorul Philip Morris International de a construi un viitor fără fum. În spatele acestei misiuni se află o echipă formată din specialişti din diverse domenii care au o abordare inovatoare, bazată pe studii ample şi riguroase, coordonată de Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement Philip Morris International. „Avem peste 980 de oameni care întreprind cercetări ştiinţifice şi dezvoltă tehnologii, concentraţi pe deplin pe înţelegerea ştiinţifică a reducerii riscurilor legate de tutun şi de produsele noastre fără fum. Trecerea la produse fără fum va reduce, probabil, semnificativ riscul bolilor asociate cu fumatul.”, declară ea. În interviul oferit de Gizelle Baker aflăm mai multe despre parcursul ei profesional, dar şi despre rezultatele ştiinţifice obţinute de Philip Morris International.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CE NE PUTEŢI SPUNE DESPRE CĂLĂTORIA DVS. EDUCAŢIONALĂ ŞI PROFESIONALĂ?

Sunt canadiană, dar am studiat în SUA — mi-am obţinut doctoratul în biometrie şi epidemiologie la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud. De când m-am alăturat PMI în 2012 locuiesc în Elveţia împreună cu familia mea. Conduc o echipă de oameni de ştiinţă care lucrează pentru pentru a facilita conştientizarea şi înţelegerea reducerii riscurilor legate de tutun, precum şi a ceea ce poate însemna aceasta pentru sănătatea publică.

Călătoria mea în PMI a început cu rolul de lider al echipei de Epidemiologie şi Biostatistică din cadrul departamentului responsabil cu proiectarea şi desfăşurarea programelor de evaluare clinică şi de piaţă. Am publicat numeroase articole în reviste ştiinţifice internaţionale.

 CE V-A ATRAS SĂ VĂ ALĂTURAŢI ECHIPEI PMI?

PMI este diferită de alte companii. Aici mi-a fost întotdeauna clar că ştiinţa este în centrul a tot ceea ce face compania şi determină direcţia în care mergem. De fapt, PMI este singura companie importantă de tutun care şi-a asumat angajamentul public de a opri vânzarea de ţigări, un obiectiv pe care îl urmăreşte în mod activ în fiecare zi. Această viziune mă motivează şi mă inspiră în munca mea, precum şi în cadrul organizaţiei în ansamblul ei.

Am crezut întotdeauna în valoarea ştiinţei, iar faptul că am putut aduce ştiinţa în prim-plan, în timp ce toţi colegii mei din PMI lucrează pentru a realiza viziunea noastră cu privire la produsele fără fum, mi-a menţinut implicarea şi pasiunea pentru munca mea la cote ridicate. De fapt, sunt şi mai pasionată acum decât eram atunci când am intrat în companie. Cu peste 10 ani în urmă, atunci când am început aici, nu mi-aş fi putut imagina vreodată că voi ajunge să am rolul de azi. La fel de greu mi-ar fi fost să-mi închipui pe atunci importanţa pe care o va dobândi proiectarea şi desfăşurarea de cercetări ştiinţifice riguroase, precum şi necesitatea de a împărtăşi această ştiinţă cu lumea exterioară. Este o mare satisfacţie să ajung să am acest rol în construcţia unui viitor fără fum, a unui viitor fără ţigări - un viitor pe care nu-l credeam a fi cu adevărat posibil când am început, dar unul despre care ştiu acum că este la îndemâna noastră şi de care văd că ne apropiem mai mult în fiecare zi.

CUM S-A NĂSCUT VIZIUNEA UNUI VIITOR FĂRĂ FUM LA PMI?

Viziunea PMI a viitorului fără fum a fost dezvoltată în timp şi are la bază apelurile la acţiune din zona de sănătate publică, nevoile şi cererea consumatorilor, progresele tehnologice şi oportunităţile de afaceri.

În 1997, Punctul Focal al ONU pentru Tutun sau Sănătate a recomandat ca „pentru a-i ajuta pe fumătorii care sunt atât de dependenţi încât nu pot renunţa la fumat, să fie depuse toate eforturile în scopul de a reduce toxicitatea produselor din tutun existente”. Grupul a cerut ca „OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)... să ia în considerare recomandările de mai sus în viitoarele activităţi de dezvoltare a politicilor, inclusiv elaborarea unei convenţii-cadru privind controlul tutunului”.

Apoi, în 2003, Convenţia-cadru a OMS pentru Controlul Tutunului (FCTC) a inclus reducerea riscurilor în documentul său-cadru – articolul 1d a definit „controlul tutunului” ca o serie de strategii de reducere a ofertei, cererii şi de reducere a riscurilor, care vizează îmbunătăţirea sănătăţii unei populaţii prin eliminarea sau reducerea consumului de produse din tutun şi a expunerii la fumul de ţigară.

În 2015, Grupul de Studiu al OMS pentru Reglementarea Produselor de Tutun (TobReg) a declarat: „Principalele obiective ale reglementării atotcuprinzătoare a nicotinei ar fi reducerea la minimum a utilizării celor mai toxice produse care conţin nicotină, pentru a încuraja dezvoltarea de noi sisteme, îmbunătăţite de livrare a nicotinei ca alternative la produsele mai toxice, şi să continue să monitorizeze şi să reglementeze produsele mai puţin toxice pentru efecte asupra sănătăţii.”

PMI s-a ridicat la înălţimea provocării şi a depus eforturi pentru a dezvolta şi a evalua ştiinţific alternative mai puţin dăunătoare (mai puţin toxice) la ţigări, care se bazează pe dispozitive electronice pentru a încălzi tutunul. Acestea permit produsului să livreze un aerosol care conţine nicotină fără a fi nevoie să ardă tutunul şi să genereze fum. De atunci, PMI a investit peste 10,5 miliarde USD pentru a dezvolta, a fundamenta ştiinţific şi a comercializa produse inovatoare fără fum pentru adulţii care altfel ar continua să fumeze. Acest angajament este exact ceea ce trebuie făcut pentru sănătatea publică şi pentru societate în general.

CARE ESTE ŞTIINŢA DIN SPATELE ALTERNATIVELOR FĂRĂ FUM?

Majoritatea oamenilor ştiu că fumatul provoacă boli; prin urmare, suntem cu toţii de acord că cel mai bun lucru pe care fumătorii îl pot face pentru sănătatea lor este să renunţe. Dar majoritatea nu o vor face, şi de aceea avem nevoie ca oamenii să înţeleagă că principala cauza a bolilor legate de fumat o reprezintă substanţele chimice toxice care sunt emise în fum atunci când tutunul este ars.

Prin arderea tutunului se eliberează niveluri ridicate de substanţe chimice dăunătoare în fum. Ştiu că mulţi oameni cred că problema este nicotina, dar nicotina, deşi creează dependenţă şi nu este lipsită de riscuri, nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Acesta este un lucru care a fost demonstrat de-a lungul timpului şi este acum recunoscut de oamenii de ştiinţă şi experţii în sănătate publică din întreaga lume.

Efectuăm studii ştiinţifice ample şi riguroase pentru a evalua efectele negative ale trecerii la produsele noastre fără fum în comparaţie cu continuarea fumatului. Deşi vor fi necesare date pe termen lung pentru a demonstra şi cuantifica reducerea riscului de boli asociate fumatului, noi vedem dovezi că îmbunătăţirile pe care le observăm vor duce probabil la o reducere semnificativă a riscurilor în timp. Abordarea noastră în ce priveşte cercetarea este inspirată de practicile binecunoscute ale industriei farmaceutice şi este în conformitate cu îndrumările Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) pentru aplicaţiile produselor din tutun cu risc modificat (MRTP). Include cercetări de laborator, studii clinice şi non-clinice despre trecerea de la ţigări la produse fără fum şi cercetări pentru a înţelege beneficiile potenţiale ale produsului pentru sănătatea publică, inclusiv modul în care fumătorii percep riscul produsului şi modul în care îl folosesc în viaţa reală. Acum putem studia utilizarea reală, deoarece avem produse pe piaţă în mai multe ţări.

CE FEL DE CERCETĂRI ŞTIINŢIFICE EFECTUAŢI?

Programul nostru de evaluare acoperă o gamă largă de domenii care variază în funcţie de produs şi de faza de dezvoltare în care se află. Înainte ca produsele să intre pe piaţă, cercetarea iniţială se concentrează pe testarea designului şi a controlului produselor, a emisiilor de substanţe toxice în comparaţie cu ţigările şi a evaluării de laborator a profilului de toxicitate. Odată ce acestea sunt finalizate, evaluăm impactul acestor produse la nivelul utilizatorului şi impactul asupra fumătorilor adulţi care trec la aceste produse. Acest lucru se realizează prin cercetare clinică şi comportamentală pentru a înţelege impactul trecerii de la ţigări la produse fără fum. În cele din urmă, odată ce un produs este pe piaţă, monitorizăm siguranţa şi studiem utilizarea reală şi impactul acestor produse în lumea reală, adică evaluăm impactul la nivelul populaţiei.

DE CE AT TREBUI SĂ AVEM ÎNCREDERE ÎN ŞTIINŢA PMI?

Aceasta nu este o chestiune de încredere. Noi lucrăm permanent pe zona de cercetare şi împărtăşim ştiinţa şi datele pe care le obţinem cu comunitatea ştiinţifică, guvernele şi autorităţile de reglementare, astfel încât acestea să poată examina datele şi să înţeleagă ştiinţa din spatele conceptului de reducere a riscurilor legate de tutun şi a produselor noastre fără fum. Acest lucru ne permite să învăţăm, deoarece colectăm feedback, adresăm cerinţele de reglementare şi ne împărtăşim ştiinţa şi rezultatele în mod deschis şi transparent.

De asemenea, publicăm metodologiile noastre şi rezultatele ştiinţifice. Din 2008 am publicat peste 425 de articole şi capitole de carte evaluate de colegi, iar oamenii noştri de ştiinţă prezintă rezultatele cercetărilor noastre la conferinţe şi evenimente ştiinţifice şi cu autorităţile de reglementare din întreaga lume. Am creat un website (PMIScience.com) pentru a face publice cercetările ştiinţifice realizate până în prezent. Invităm la dialog şi dezbatere pentru că ştiinţa progresează atunci când alţii ne pot evalua descoperirile.

Asistăm din ce în ce mai mult la desfăşurarea unor studii independente în întreaga lume, cu peste 100 de studii şi rapoarte de la entităţi guvernamentale, cum ar fi FDA din S.U.A., Biroul Regatului Unit pentru Îmbunătăţirea Sănătăţii şi Disparităţi (fostă Public Health England), Institutul Federal Olandez pentru Sănătate Publică şi Mediu (RIVM) şi Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) – care confirmă elemente importante ale cercetării noastre.

Operăm în mod responsabil şi transparent pentru a câştiga încredere.

SUNT PRODUSELE DVS. DIN TUTUN ÎNCĂLZIT (IQOS) SUNT MAI PUŢIN NOCIVE DECÂT ŢIGĂRILE?/ CARE SUNT DIFERENŢELE FAŢĂ DE ŢIGĂRI ŞI CUM SUNT ACESTEA MAI BUNE DECÂT ŢIGĂRILE?

Ca om de ştiinţă, răspunsul meu este clar: Da.

IQOS este fundamental diferit de o ţigară. Sistemul IQOS încălzeşte tutunul în loc să-l ardă. Acest lucru are ca rezultat o reducere semnificativă a producţiei de substanţe chimice nocive şi potenţial nocive. IQOS emite în medie niveluri de substanţe chimice nocive cu 95% mai mici decât ţigările. Şi în studiile noastre clinice am văzut, în cazul fumătorilor care trec complet de la fumat la IQOS, o reducere substanţială a expunerii la aceste substanţe chimice nocive (de fapt, obţin o expunere redusă cu 95% ca fumători care renunţă la fumat pe durata studiului).

CUM LE RĂSPUNDEŢI PERSOANELOR CARE SPUN CĂ IQOS/PRODUSELE CARE ÎNCĂLZESC TUTUNUL GENEREAZĂ „MAI MULTE TOXINE” DECÂT ŢIGĂRELE?

Acest lucru este pur şi simplu incorect. Dovezile ştiinţifice arată că trecerea completă de la ţigări la IQOS reduce semnificativ expunerea la substanţe chimice nocive sau potenţial nocive.

Este important ca deopotrivă consumatorii şi autorităţile de reglementare să primească informaţii corecte şi neînşelătoare, bazate pe ştiinţă, care să le permită să ia decizii în cunoştinţă de cauză. Prin urmare, am investit masiv în cercetare şi dezvoltare şi am dedicat resurse substanţiale pentru a împărtăşi în mod deschis cercetările şi datele noastre şi pentru a ne angaja în dezbaterea şi dialogul ştiinţific. Facem toate aceste lucruri pentru a creşte gradul de conştientizare şi cunoaştere ştiinţifică privind reducerea riscurilor associate cu tutunul şi rolul sau contribuţia produselor fără fum.

De exemplu, am efectuat peste 30.000 de evaluări ale aerosolului IQOS, care demonstrează în mod constant că produsul emite în medie cu 90% până la 95% niveluri mai mici de substanţe chimice nocive sau potenţial nocive în comparaţie cu ţigările, în funcţie de lista de astfel de substanţe cu care comparăm, indifferent de locul unde efectuăm analiza – într-un laborator PMI sau în laboratoare independente acreditate.

În ştiinţă, consecvenţa şi repetabilitatea rezultatelor cresc greutatea dovezilor.

ALŢI EXPERŢI SPUN CĂ IQOS EMITE COMPUŞI TOXICI CARE NU SE GĂSESC ÎN ŢIGĂRI ŞI CĂ, DECI, NU ŞTIM DACĂ ESTE CU ADEVĂRAT MAI PUŢIN NOCIV. CUM RĂSPUNDEŢI LA ACEASTĂ ÎNTREBARE?

Aerosolul IQOS este mult mai puţin complex decât fumul de ţigară. IQOS emite semnificativ mai puţine (cu aproape un ordin de mărime mai puţine substanţe chimice) şi niveluri mai scăzute (în medie niveluri reduse cu 90% până la 95%) de substanţe chimice dăunătoare faţă de ţigări. Dar există în aerosolul IQOS un număr mic de substanţe chimice care sunt unice sau mai abundente decât în fumul de ţigară. Aceşti compuşi nu se află în general în listele de substanţe chimice nocive sau potenţial nocive stabilite de autorităţile sanitare pentru fumul de ţigară.

FDA din S.U.A. a concluzionat, pe baza analizei datelor PMI, a literaturii disponibile şi a rezultatelor propriilor teste pe IQOS, că: „În mod particular, agenţia a stabilit ca solicitantul (compania) a demonstrat că, deoarece sistemul de încălzire tutunului IQOS încălzeşte tutunul şi nu îl arde, aceasta reduce semnificativ producţia de substanţe chimice nocive şi potenţial nocive în comparaţie cu fumul de ţigară. În plus, studiile au arătat că trecerea completă de la ţigări la sistemul de încălzire a tutunului IQOS reduce semnificativ expunerea organismului la 15 substanţe chimice nocive sau potenţial nocive. Evaluarea toxicologică a mai constatat că, în comparaţie cu fumul de ţigară, aerosolii IQOS conţin niveluri considerabil mai scăzute de potenţiali cancerigeni şi substanţe chimice toxice care pot dăuna sistemelor respirator sau reproductiv. În plus, FDA a constatat că aplicaţiile susţin rezultatele necesare privind înţelegerea consumatorilor.” [Comunicat de presă FDA]

CÂT DE INCLUZIV ESTE PMI PENTRU OAMENII DE ŞTIINŢĂ FEMEI?

Numărul femeilor de ştiinţă de la PMI creşte de la an la an. De când m-am alăturat în urmă cu mai bine de 10 ani, am văzut o schimbare reală – nu doar ca număr, ci şi ca importanţă a rolului – tot mai multe femei ajung în roluri de conducere în zona ştiinţifică, iar contribuţia lor în domeniu este vizibilă. De exemplu, când m-am alăturat echipei clinice în 2012, eram singura femeie din echipa de conducere clinică; când mă uit acum la echipă (chiar dacă am trecut la un nou rol) văd cu adevărat progrese. Sunt foarte mândră că fac parte dintr-o companie care valorizează atât incluziunea, cât şi ştiinţa – schimbăm faţa ştiinţei.

CREDEŢI CĂ EXISTĂ SUFICIENTE FEMEI CARE AU O CARIERĂ ŞTIINŢIFICĂ ASTAZI ÎN LUME?

Vedem progrese – suntem într-un loc mai bun decât eram acum un deceniu, dar nu suntem încă acolo unde ar trebui să fim. Mai avem multă muncă de făcut pentru a reduce şi pentru a elimina în cele din urmă dezechilibrul.

Cel mai mare impact al actualului dezechilibru de gen este că nu valorificăm întregul potenţial al talentului nostru ştiinţific. Dovezile arată că nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte calitatea cercetărilor efectuate de bărbaţi şi femei; prin urmare, trebuie să încurajăm mai multe femei să-şi urmărească pasiunile în domeniile STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică) pentru a creşte calitatea ştiinţei noastre, pentru a promova inovaţia şi pentru a rezolva cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea.

CUM CREDEŢI CĂ POT FI ÎNCURAJATE FEMEILE SĂ DEZVOLTE INTERES PENTRU ŞTIINŢĂ ŞI SĂ-ŞI FACĂ O CARIERĂ ÎN DOMENIU?

Ca femeie în ştiinţă, simt o mare responsabilitate să fiu un model pozitiv şi să le arăt tinerelor ce este posibil. Trebuie să ne concentrăm pe o mai bună interacţiune cu elevele şi tinerele studente, atunci când acestea încă îşi caută scopul în viaţă. Acest lucru poate lua multe forme - burse, stagii, programe de mentorat - orice atinge şi rezonează cu tinerele femei, le creşte gradul de conştientizare şi le arătă că o carieră în ştiinţă este ceva tangibil pentru ele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.