PSD şi PMP au distribuit locuitorilor din judeţul Argeş calendare ”ortodoxe” pe care apar siglele partidelor, acestea fiind împărţite în târguri, pe stradă sau distribuite în cutii poştale. Patriarhia Română spune că aceste calendare nu au legătură cu cele tipărite de Biserică, susţinând că gestul celor două formaţiuni politice este ”cel puţin neinspirat” şi că ”este regretabil că s-a ajuns atât de departe încât să fie manipulaţi oamenii folosind obiecte de cult şi Icoana Maicii Domnului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de calendare ”ortodoxe” care menţionează sfinţii sărbătoriţi în fiecare zi a anului şi care poartă siglele PSD şi PMP au fost distribuite în ultimele zile localnicilor din judeţul Argeş. Calendarele cu sigla PSD sunt denumite ”Calendar ortodox 2017” şi înfăţişează sigla partidului alături de o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul şi de urarea ”PSD Argeş vă urează un an nou fericit!”. Calendarele distribuite de PMP, denumite ”Calendar – sărbătorile anului 2017”, prezină fiecare zi cu sfinţii care sunt sărbătoriţi, au în centru un desen care face trimitere la povestea lui Adam şi a Evei şi prezintă sigla PMP cu menţiunea ”poziţia 7 pe buletinul de vot”. Calendarul prezintă de asemenea, în centru, ”simbolistica cifrei 7”.

Contactat telefonic, preşedintele PMP Argeş, Cătălin Bulf, a susţinut că partidul nu a împărţit calendare ortodoxe, spunând că nu doreşte să dea detalii despre demersurile formaţiunii de a folosi astfel de calendare în campania electorală.

”În primul rând nu sunt calendare ortodoxe. Da? Şi cred că nu doresc să vă dau mai multe informaţii astă seară. Discutăm de mâine încolo. Informaţia pe care aţi avut-o că sunt calendare ortodoxe sau religioase este greşită” a declarat Bulf, pentru News.ro.  

Întrebat ce fel de calendare sunt, liderul PMP Argeş a răspuns: ”Pur şi simplu calendare”.

La rândul său, contactat de către News.ro, preşedintele PSD Argeş, Şerban Valeca, nu a comentat demersul partidului de a folosi simboluri religioase în materialele de campanie distribuite în judeţul Argeş.

Potrivit Patriarhiei Române, calendarele distribuite de către reprezentanţii celor două partide nu au legătură cu cele tipărite de Biserică, ce sunt împărţite în lăcaşurile de cult de trei săptămâni. Oficialii Patriarhiei consideră că gestul celor două formaţiuni politice este ”cel puţin neinspirat”.

”Patriarhia Română consideră cel puţin neinspirat un astfel de gest, iar afirmaţiile şefului de campanie potrivit căruia calendarele bisericii vin târziu şi sunt puţine este total inexactă. Este total incorectă afirmaţia domnului, care este şef de campanie şi care spune că dăm calendarele prea târziu. Calendarele ortodoxe sunt deja distribuite prin locaşuri de cult de aproape trei săptămâni. Mai mult, gestul de a folosi o Icoană Sfântă a Maicii Domnului alături de sigla unui partid este un act impur, chiar vulgar. Icoanele sunt obiecte de cult, iar utilizarea lor în alte scopuri decât cele bisericeşti înseamnă încălcarea legii cultelor, a declarat pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. 

Acesta aprecizat că este regretabil că s-a ajuns atât de departe încât să fie manipulaţi oamenii folosind obiecte de cult şi Icoana Maicii Domnului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.