Autorităţile din judeţul Prahova au decis evacuarea încă unui bloc de locuinţe din oraşul Slănic, unde surparea care a apărut pe strada 23 August s-a accentuat. Astfel, 16 persoane au fost ”rugate” acum să îşi părăsească locuinţele, după ce în groapa apărută în stradă s-a scufundat, pe verticală, un stâlp. Prefectul judeţului, Emil Drăgănescu, a declarat că decizia trebuie supusă aprobării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

6 iunie - Maratonul Energiei
”Azi dimineaţă, în timp ce mă aflam aici pentru acţiunea Crucii Roşii de sprijinire a oamenilor evacuaţi, fiind la faţa locului, am constatat, împreună cu reprezentanţii Primăriei şi ai Electrica, care au încercat degajarea unui stâlp, faptul că această sufuziune îşi lărgeşte, practic, marginile, acest lucru făcându-ne să luăm decizia de a interveni rapid şi de a evacua încă un bloc. O să solicităm membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă o nouă şedinţă prin care să validăm această intervenţie rapidă, întrucât zona trebuie stabilizată. Practic, am observat că, pe cale naturală, această zonă încă nu s-a stabilizat şi, având în vedere că perioada este una destul de liniştită pentru cei care lucrează, vorbim aici şi de instituţii publice, şi de operatori privaţi, am luat hotărârea ca, de urgenţă, să intervenim asupra acestei sufuziuni”, a declarat prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, joi după-amiază, la finalul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. 
 
El a precizat că se vor face noi analize, alături de specialişti de la Institutul Geologic al României, ai Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, de la firme de construcţii. Este vorba despre specialişti pe care autorităţile din Prahova i-au consultat încă de la începutul acestei crize, dar şi despre specialişti care acum sunt consultaţi pentru identificarea de soluţii, a adăugat Emil Drăgănescu.
 
Prefectul a explicat că alte 16 persoane au fost ”rugate" să îşi părăsească locuinţele, preventiv, iar acestea să comunice dacă nu au unde să se mute. El a arătat că a fost extins perimetrul de siguranţă, la minim 70 de metri, menţionând că acolo este o groapă cu un diametru de 5-6 metri şi cu o adâncime ”consistentă”, având în vedere că un stâlp de electricitate s-a scufundat, pe verticală, în decurs de câteva secunde. El le-a mulţumit localnicilor pentru că sunt ”înţelegători” în această situaţie.
 
De asemenea, prefectul a explicat că vor fi făcute expertize pentru a se vedea cât de afectate sunt clădirile şi dacă oamenii se vor putea întoarce, la un moment dat, în locuinţe.
 
Până acum, 42 de locuitori ai oraşului Slănic, judeţul Prahova, au fost evacuaţi după ce o porţiune din strada 23 August s-a prăbuşit. Încă de marţi s-a anunţat că aceştia nu se vor putea întoarce în apartamentele lor, întrucât blocurile au fost afectate. Specialiştii au arătat că prăbuşirea străzii nu a fost provocată de cauze naturale, ci de acţiunea omului. Prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, a lansat un atac dur la adresa Consiliului Judeţean Prahova, acuzându-i pe liberalii din conducere că lipsesc, aşa cum fac de obicei, de la şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi nu au trimis pe nimeni la Slănic, unde CJ a derulat o amplă lucrare de introducere a reţelei de gaze.

”Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, declara, marţi seară, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.

El a prezentat concluziile specialiştilor care au făcut verificări la Slănic, iar aceste rapoarte arată că fenomenele ”nu au fost produse nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare care este foarte aproape de zona respectivă”.

”Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, preciza Drăgănescu, citând apoi din concluziile rapoartelor.

Conform acestor concluzii, strada s-a prăbuşit din cauza apei care circulă prin subsol, fiind vorba despre apa provenită din diverse surse – scurgeri de pe versanţi, avarierea conductelor.

Staţii portabile duse la Slănic nu au înregistrat activitate seismică în zonă, iar surparea nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime datorate prezenţei în zonă a unui masiv de sare.

CJSU Prahova a decis, în şedinţa de marţi după-amiază, că deţinătorii tuturor reţelelor de la Slănic - Hidro Prahova, Electrica, STS sau firme private - vor trebui să devieze traseele utilităţilor. Primăria va trebui să încheie contracte cu firme care oferă servicii specializate pentru continuarea studiilor, luarea măsurilor necesare pentru stoparea surpării.

”Şi foarte interesant, şi cred că era de datoria mea să o fac, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost efectuate toate acele lucrări pe zona respectivă, să vedem şi să ştiţi dacă au fost autorizate, dacă au respectat normele legale. (...) Mă refer la mai multe tipuri de lucrări însă principalele lucrări care s-au efectuat în zonă în ultima perioadă sunt acele lucrări pentru reţeaua de gaze care, din nefericire, trec exact pe deasupra aceste surpări, acuma pe dedesubt şi pentru care Primăria a notificat în mai multe Consiliul Judeţean să dispună repararea lor”, anunţa prefectul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.